Бойко Борисов: Ще приложа правилото в Европа - докато всичко не е договорено, нищо не е договорено

---
24.10.2014 / 15:56

Интервю на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов пред Информационна агенция „Пик“:

- Г-н Борисов, как ви се отразява в чисто човешки план напрежението от постоянната смяна на мненията при Реформаторите и някои от другите партии, с които ГЕРБ преговаря за съставяне на ново правителство?

 

- Безспорно напрежението е голямо, но не това ме дразни, защото влагам разбиране и се опитвам да бъда на страната и на другите политически партии и да се поставя на тяхно място.

Трудно е за БСП да подкрепи едно дясно правителство, поради простата причина, че е ситуирана в лявото политическо пространство.

Нормално е от БСП да имат много претенции и различия с нас и в същото време, като отговорна партия, тя разбира, че при така подреден парламент и при тази криза в държавата във финансов, икономически и външен план, всеки от нас трябва да постъпи, така както се постъпва в един национален отбор, за да намерим общ език.

През изминалата седмица политическите партии постигнаха един безспорен успех, който безспорно ме радва - върна се нормалния политически толерантен диалог, въпреки че на моменти имаше остър тон и противопоставяне.

Противопоставянето обаче бе конструктивно и на основата на програми и идеи, а не на базата на лични обиди и нападки. Същото важи и за Реформаторския блок. Те се опитват да си поддържат растежа и да намерят своята идентичност, като нова формация, а това е много трудно при един такъв съюз. Така че аз ги разбирам.

От една страна те търсят идентичност, но от друга разбират, че са необходими реформи и да се излъчи стабилно управление, сиреч не може да стане всичко така, както на всеки от нас се иска.

 

- Промени ли се отношението ви към ДПС, след като те декларираха, че не искат да са на всяка цена във властта?

 

- Фактът, че те заявяват готовност за подкрепа, без да търсят участие във властта, показва, че са разбрали и оценили своите грешки, но в същото време търсят своята отговорност. В посока на евроатлантическата ориентация те са едни от най-стабилните партньори.

 

- Какво ще бъде поведението ви на новия кръг преговори?

 

- Ще приложим тактика, позната в Европа - докато всичко не е договорено, нищо не е договорено.

На базата на новите разговори, които предстоят, първо ще сложим това, което ни сближава и по което бихме могли да се разбираме и ще оставим накрая това, което сме категорични, че не можем да променяме.

И там вече е последната фаза, в която ще стане ясно докъде и какви компромиси могат да бъдат направени и какви варианти могат да бъдат избрани. Защото, когато говоря с моите приятели, включително в Европа, и по-специално в Германия и Австрия, а пък ако щете и с мои приятели премиери социалисти и президенти, всички казват - не ни беше любимото нещо да сме заедно ПЕС и ЕНП, или социалдемократи и десница, както е в Германия, но демокрацията е това - избирателите задават формулата, а не политиците.

Преди 5 години ситуацията беше на отрицание на всички и това го искаха хората. Сега изпратиха в парламента много партии и трябва да се намери вариант. Разбира се, ако разбирателство не бъде постигнато, ще се отиде пак на избори.

 

- При едни нови избори част от партиите няма да прекрачат 4-процентовата бариера. Защо тогава продължава тази война на нерви?

 

- Аз не мога да прогнозирам при едни нови избори кой ще влезе в парламента и кой няма да влезе, защото са известни доста експерти по тази тема, като Кольо Колев например, който е известен с това, че никога не е познал резултатите от изборите. Не бих искал да влизам в неговата роля.

 

- По-лесно ли е да преговаряте с БСП, откакто Михаил Миков замени Сергей Станишев на лидерския пост?

 

- С един отговор на такъв въпрос бих създал напрежение в друга партия. Както аз не обичам да се месят в моята партия, така и не бих искал и аз да се меся в другите партии.

 

- Смятате ли, че европейските фондове отново ще тръгнат, ако бъде излъчено ново правителство?

 

- Това, че европейските фондове ще тръгнат, е повече от сигурно. Вие видяхте и писмото на Жан-Клод Юнкер, на канцлера на Германия Ангела Меркел и на моите приятели еврокомисари, които бяха премиери и заедно участвахме на европейски съвети. Те искат да помогнат на България. За да бъдат отпушени еврофондовете, трябва да се излъчи правителство, което да може да ги поеме.

Така че първо трябва българите да си помогнем сами, а чак след това да ни помогне и Европа.

 

- През последните години и в момента хиляди млади хора напускат България. Смятате ли, че има с какво да привлечете тези хора обратно?

 

- Аз се радвам, че извън Турция, ГЕРБ е партията с най-много гласували в наша подкрепа в чужбина. Това показва, че имаме огромен потенциал и че ако бъде избрано стабилно правителство, тези хора имат нагласа да се върнат в България.

Всичко зависи от това дали бихме могли да гарантираме стабилност, инвестиции и съответно това да осигури и нови работни места.

 

- Повече от 10 години сте в политиката. Не се ли уморихте от напрежението и постоянните сблъсъци?

 

- От 15 години съм в политиката. Хубавото на този въпрос е, че в края на краищата всичко зависи от мен, ако ми е толкова тежко, никой на сила не ме е вързал.

В случая отговорността е голяма, защото много хора очакват нашите решения в партията и това, което в края на краищата - като последна инстанция решавам. Действително има напрежение, но повтарям - това напрежение е за всички, които са достигнали до такива равнища в своята кариера.

И да си шеф на голяма банка, на голямо предприятие, завод или фонд, напрежението е същото. А пък и да си треньор на национален отбор, също е голямо напрежение.

Така че не се оплаквам. Когато мога, спортувам, напрежението не ме плаши. За това си пожелавам само здраве, за да имаме сили да си свършим работата.

 

- Като говорим за националния отбор, лично моето мнение е, че Любослав Пенев трябва да продължи да води нашите, въпреки нападките, на които беше подложен след двете загуби от Хърватия и Норвегия. Вашето мнение?

 

- Казвам го от ролята на футболен запалянко и на човек, който обича футбола. При наличния вътрешен шампионат и огромния брой чужденци, които играят в България, това, което Любо Пенев успява да направи в националния отбор, е повече от максимума, който може да се изстиска в тази ситуация.

 

- Вие сте привърженик на "Реал" (Мадрид). Ще успее ли белият балет да спечели Шампионската лига за 11-ти път?

 

- Това не мога да кажа, но на Любо Пенев и на всички наши деятели, пък и на футболистите им пожелавам да започнат и да побеждават, защото виждам, че играят с желание. Не мога да кажа, че не проявяват огромно желание за победа. Мога да им пожелая и късмет.

 

- Докато бяхте премиер, казахте, че нямате приятели. Оставате ли на същото мнение, когато загубихте властта?

 

- За съжаление през последните 15 години така се разви кариерата ми, че не мога да кажа, че имам приятели. Да си ми приятел, означава, че не можеш да правиш бизнес и не можеш да се развиваш в кариерата. Така че е много опасно човек да ми е приятел, в смисъл - нищо добро не му се случва (усмихва се).

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев