Бойко Борисов след срещата с Миков: Скептик съм относно създаването на стабилно правителство

---
26.10.2014 / 12:48

За съжаление, така са подредени партиите в парламента, че дори възможността за хипотетична коалиция не е възможна. Това заяви пред журналисти в Народното събрание председателят на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата си с председателя на БСП Михаил Миков. По думите на Борисов има смисъл да се направи правителство, само ако е стабилно. „Заявеното от Михаил Миков, че дори да получат мандат, ще го върнат веднага, изчерпва възможностите за коалиция. Не разглеждам мандата само като отговорност на ГЕРБ. Това, което говорихме с Реформаторите и случващото се там ме кара да бъда скептик относно създаването на стабилно правителство. В така създалата се ситуацията, съм още по-тревожен за създаването на правителство“, подчерта Бойко Борисов. Според него споделената отговорност означава лидерите да бъдат вътре в правителството и там да се решават нещата и да се изпълняват програмите. „В противен случай е по-добре всички да останем в парламента, да излъчим някакво тип „Орешарски” правителство. Заковаваме например 1 юли, за да имаме време 2 в 1 да направим изборите – парламентарни и кметски, за да не харчим пари и дотогава имаме нулево време и не се занимаваме с политическо говорене”, посочи Бойко Борисов.

 

„Говорих с г-н Миков да направим една среща в други ден, когато сме всички в парламента и колегите да кажат какво имат предвид. На тази среща ще бъдат поканени лидерите на всички парламентарно представени партии. Аз съм готов да подпиша на всички партии споделена програма. Тя няма абсолютно никаква правна, морална или каквато и да е стойност. Още на следващия ден може да се намери претекст, за да се зави, че програмата не е изпълнена“, обясни председателят на ГЕРБ. Бойко Борисов обясни, че му се поставят куп условия, за да не може да се реши едно неизвестно. „Аз станах изведнъж най-диалогичния, най-разбрания, най-добрия само и само да направим нещо стабилно. Ако не можем – 1 юли нови избори. Дотогава събирам колегите, решавам министри или всички дават списък с експерти и преди да влезе дневния ред на Министерски съвет в сряда, във вторник точка по точка гледаме и просто слагаме един чиновник за премиер – поредния. Искам да ви кажа, че Брюксел ще го приеме изключително под условие и не мога да гарантирам ,че тогава фондовете ще бъдат пуснати”, заяви Борисов.

Бойко Борисов бе категоричен, че лидерите на всички парламентарно представени партии трябва да кажат имат ли желание да се отива към избори или ще правят политическата си пропаганда в парламента. „Не приемам например г-н Кънев да каже „Аз оставам в парламента, пък не участвам в кабинета”. От друга страна ако Корман Исмаилов е в кабинета, Патриотичният фронт биха били против. Самите Реформатори трябва да излъчат своето ръководство и да кажат своето мнение. Те пък са категорични, че с БСП не трябва да се говори по никакъв начин", описа сложността на ситуацията председателят на ГЕРБ. Бойко Борисов благодари на Михаил Миков за конструктивния разговор. „Поне разчитам да не повтаряме грешките от миналото. Като лидер на партия съм си направил моите поуки от грешките и се надявам поне от тук нататък да не допускаме такива”, каза председателят на ГЕРБ.

 

„По темата КТБ, сме категорични, че още утре трябва да се смени или целия УС на БНБ, най-малко управител и подуправител в банковия надзор. Всичко по закон е в ръцете на БНБ и те умишлено вече три месеца бездействат. Не мога да си представя, че 4.2 млрд. лева ще се изпарят и всичко това, защото БНБ е дала на банка „Виктория” лиценз, че КТБ тогава е била в добро състояние”, посочи Бойко Борисов. По думите му, особено ако се стигне до даване на държавни пари, е задължително да излязат всички, които са виновни за това. „По времето на ГЕРБ, в най-тежката криза в света, не позволихме дори една банка да се разклати тогава. Сега, когато кризата мина, да вадим милиарди да укрепваме банка, това не е в програмите нито на БСП, нито на ГЕРБ”, каза още Борисов. Той изрази сериозни съмнения в достоверността на доклада на БНБ за КТБ. „Това не е възможно и тук Орешарски и Чобанов не трябва да бягат от отговорност. Те допуснаха това да се случи и да се нанесе този удар на банката. Не помните ли, че „Виктория” беше купена и всички писахте, че я купува КТБ, която е в отлично състояние. Тези хора трябва да понесат съдебна отговорност – управителя и подуправителя. България има най-добрия банков закон и обясни, че когато е изготвян е направен така, че само Европейската централна банка да може да се меси в БНБ. Политиците нямат дори право да дават съвети на БНБ. Дори съвет нямаш право да даваш в закона и изведнъж той казва „Политиците са виновни“, припомни Бойко Борисов. Според него банката можеше да бъде оздравена веднага. „Влиза държавата, маха лошото, остава доброто, банката работи, обезпечените кредити се плащат. През това време се арестуват хората, които са нанесли щетата за лошите кредити. С половин-един милиард щяхме да минем, той го има от фонда на другите банки и щяхме да сме забравили”, посочи Борисов. На въпрос дали ГЕРБ има кандидат за управител на БНБ, председателят на ГЕРБ отговори, че няма. „Нямам, затова се споразумяхме да се търси възможно най-добрата репутация, безпартийна и така нататък”, подчерта Бойко Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев