ГЕРБ-Сливен: Имаме съмнения, че парите от заема няма да се използват по предназначение

---
30.10.2014 / 14:55

Групата на ГЕРБ в Общински съвет-Сливен изрази безпокойство за изпълнението на водния цикъл на града и не подкрепи внесеното за четвърти път искане на кмета на общината да се тегли заем от близо 5 милиона лева по ФЛАГ. Според председателя на групата Димитър Митев има вероятност проектът да не бъде изпълнен в срок и да се наложи общината да възстанови изплатените до този момент европейски пари. Освен това, в безпрецедентната икономическа и политическа криза, се подлага на съмнение освобождаването на средствата по ОП „Околна среда”.

 

„Не вярваме, че този проект ще бъде изпълнен. До момента изпълнението е 49 процента. Тревогата ни идва от тежката политическа криза, която остана и след предсрочните парламентарни избори. България не е била в такава криза през последните 25 години и подлагаме на съмнение освобождаването на средствата по „Околна среда”. Реално за завършването на проекта са нужни още 32 милиона лева, а не само 5. Ако трябват само 5 милиона, по всяко време можем да гласуваме „за” този заем”. Остават и съмненията ни, че парите няма да бъдат разходвани от общината по предназначение, както това се случи с безлихвения заем заради КТБ”, каза Димитър Митев от трибуната на местния парламент.

 

Той критикува и поредното предложение за актуализация на общинския бюджет. По думите му бюджетът не трябва да се актуализира всеки месец, а само при наложителни, форсмажорни обстоятелства.

Общинският съветник от групата на ГЕРБ и член на комисията по бюджет и финанси Васил Йовчев призова за пореден път общинската администрация да подготвя материалите с прецизност и изчерпателна информация.

„Винаги поставям въпроса, че информацията по бюджета не се поднася правилно нито на общинските съветници, нито на гражданите. Задължение на кмета е поне два пъти в годината да я представя, но тя да не е формална, а така, че да отпаднат неяснотите по отношение на изпълнението на бюджета. Няма никакъв анализ и оценка. Нямаме информация. А тя трябва да бъде представена в достатъчно разбираем вид - кои са длъжниците, каква е събираемостта, кога ще се съберат средствата…Трябва да видим и колко е общата задлъжнялост на общината”, допълни Васил Йовчев.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев