Менда Стоянова: Увеличаване на акциза през 2015 година би довело до допълнително стимулиране на сивия сектор

Менда Стоянова
05.12.2014 / 14:01

Едно увеличаване на акциза през 2015 година би довело до допълнително стимулиране на сивия сектор в този пазар. Това заяви на брифинг в парламента народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова във връзка с приетите вчера на второ четене промени в Закона за ДДС. Стоянова посочи, че съгласно европейска директива до 2018 година България трябва да достигне минималните нива за акциз на цигарите – 90 евро на 1000 къса или 177 лева на 1000 къса. „Браншът отдавна настояваше да има данъчен календар, за да е ясно как във времето ще се достигне тази минимална ставка и удовлетворявайки исканията, за да има предвидимост на пазара, приехме това да се случи за три години – 2016, 2017 и 2018 година”, посочи тя.

Стоянова добави, че е имало дискусия дали 2015 година също не е трябвало да бъде включена, но са решили, че ситуацията на пазара на цигарени издалия не е стабилна. „Има изключително голям процент на сива икономика в този сектор и едва след нейното стабилизиране през 2015 година можем да започнем поетапно увеличаване”, коментира Менда Стоянова.

По отношение на промените в Закона за ДДС тя подчерта, че единствените корекции се отнасят до синхронизиране на текствове с европейска директива, относно промяна на място на доставка на телекомуникационни, далекосъобщителни услуги.

 

“Въведохме едно облекчение от 5% от данъка на довнасяне на физическите лица тогава, когато те подават своите декларации по електронен път и платят данъка до срока, който е предвидил закона за това”, каза още тя. Стоянова подчерта, че не е необходимо да се вади електронен подпис, за да могат да се възползват гражданите от това облекчение. „Приехме промяна в данъчно-осигурителния процесуален кодекс, където въвеждаме т.нар. ПИК – персонален индивидуален код. С този свой ПИК гражданинът ще подава своите декларации, без да вади електронен подпис за това”, обясни депутатът.

Менда Стоянова поясни, че освен да подават своите декларации, с този ПИК може да се прави справка в данъчната сметка в НАП, за да видят гражданите своите задължения, а ще може на един етап и да осъществяват своите плащания отново по електронен път.

„По искане на много хора, които получават граждански договори въведохме и това, че през четвъртото тримесечие авансовият данък по гражданските договори да бъде удържан от работодателя, само ако лицето писмено предяви такова искане”, каза още Менда Стоянова.

Стоянова посочи, че е премахнат т.нар. необлагаем праг от 340 лева. „Той беше въведен миналата година. Изключително е несправедлив, тъй като доходи до 340 лева получават облекчение, а доходи над 340 се облагат“, подчерта Менда Стоянова. По думите й, той е касаел изключително тесен кръг доходи само от трудови правоотношения – един, който получава минимални доходи от други източници, дори от банкови сметки, отпада от този кръг на облекчение.

Стоянова обяви, че с вчерашното гласуване са приети като компенсации две допълнителни преференции за деца и деца инвалиди като първа стъпка на това как хоризонталната демографска политика трябва да намери място във всяка секторна политика, в случая данъчната. „Приехме и промяна във връзка с облагането на физическите лица. Основните промени касаят т.нар. данък лихва или облагането на доходи от лихви при влогове в банки за 2015 година то ще остане на ниво 8%, но се разширява данъчната база като освен депозитите, които са срочни сметки, ще се облагат абсолютно всички лихви по банкови сметки на българските граждани”, поясни Менда Стоянова и подчерта, че това е твърде малка стъпка, но това са възможностите на бюджет 2015 година. „За мен е важно, че се поставя начало в тази посока и тази първа стъпка трябва да продължи да се развива в следващите години съобразно възможностите на бюджета”, каза още Стоянова.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев