Галя Захариева, /ГЕРБ/ : Реформата в образованието не търпи отлагане

Галя Захариева
05.12.2014 / 17:06

Кръглата маса за реформите в образованието беше много полезен образователен форум, който се проведе в четвъртък при голям интерес. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Сливен Галя Захариева, която беше модератор на форума, организиран от Сдружение “Граждани за европейско развитие на България“ и Фондация „Ханс Зайдел“.

 

Темата на кръглата маса беше „Реформата в образованието – основа за икономическото развитие на България. В нея участваха членовете на ПК към Народното събрание по образование и наука от ПП ГЕРБ, директори на училища и учители от цялата страна, социални партньори, организации от неправителствения сектор, развиващи дейност в образователната сфера.

 

Галя Захариева коментира констатации на Световната банка по отношение на това какво учат българските ученици и подготвя ли ги то за бъдещето. „Тревожни са данните за уменията на нашите деца и ученици да общуват помежду си, да работят в екип и да предлагат интелигентно решаване на конфликти - умения, които се развиват още в детските градини и в "отделенията”. Липсата, или незадоволителното развитие на тези умения, са сред причините за младежката безработица сега, а и в бъдеще”, каза Захариева. Според нея има сериозно притеснение за бъдещето на трудовия пазар в България.

 

„За подобряване на ситуацията са нужни промени в учебните планове и програми, подобряване на квалификацията на учителите, както и качествено и навременно ориентиране на учениците към предприемачество, към професионални гимназии или университети”, допълни Захариева.

Тя припомни, че ГЕРБ внесе в деловодството на НС Законопроект за училищното и предучилищното образование и подчерта, че трябва да се предприемат конкретни мерки за преодоляване на дефицити, относно това, че българските деца стоят на последно място по грамотност. „Този законопроект се подготвя няколко години и включва положителните моменти в поредица на няколко НС. Обсъжда се повече от две години в рамките на 41 НС. Това е един от малкото законопроекти, за които имаше протест пред НС с искане той да бъде приет, няколко поредни години ЕК е отправяла препоръки към България за реформи в образованието”, допълни Захариева.

 

По думите й, динамичните промени в обществото поставят нови предизвикателства пред традиционните образователни модели и форми на общуване, като нараства необходимостта от предефиниране на целите на българското предучилищно и училищно образование. Освен това, действащата нормативна уредба не поставя ясно и категорично фокуса върху развитието на личността на детето и ученика с неговата автономност и свобода на избор, смята Захариева.

 

Тя поясни, че в закона са предвидени регламенти за привличане на младите хора към учителската професия. „Чрез въвеждането на статута „стажант-учител” ще помогнем на новите учители да се приспособят към професията и да не я напуснат прекалено бързо”, каза Захариева.

 

Специален гост на кръглата маса бе председателят на фондация „Ханс Зайдел“ проф. Урсула Менле, която изрази безусловната си подкрепа за развитието на младите хора и реформите, подкрепящи качеството на образованието у нас.

На големия форум присъстваха още вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на ПК по образование в НС Милена Дамянова, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Те застанаха зад идеята за смяна на учебниците с пълно въвеждане на електронните учебници, за започване на същинска програма по изготвяне на стандарти и промяна на учебни програми.

„По време на кръглата маса бяха направени предложения, които да се обсъдят в комисията по образование и наука. Всички се обединихме, че реформата в образованието не търпи отлагане и грижата към нашите деца преминава през приемане на нова нормативна уредба, през нов прочит на отговорностите на политици, учители, родители към развитието на индивидуалния потенциал на всяко българско дете”, каза в заключение Галя Захариева.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев