Бойко Борисов: Убеден съм, че приходите ще продължат да нарастват

Бойко Борисов
01.04.2015 / 17:54

Убеден съм, че приходите ще продължат да нарастват, а как ще ги похарчим - ще реши парламентът. Това заяви министър-председателят и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по време на блиц-контрол в Народното събрание. Борисов обясни, че наличието на допълнителни приходи не означава, че отсега ще се прави сметка как ще бъдат похарчени, защото дупката в бюджета е 2 млрд. лева. „Ние се опитваме да събираме повече приходи, но сме далеч от мисълта, че тук ще спрем и това ни е достатъчно. Апетитите на министрите са огромни, нуждите са огромни, но основната цел е да запълним дупката, за да не пипаме парите от дълга”, коментира премиерът.

Борисов подчерта, че ако парите се увеличат до 1млрд. и 200 - 300 млн.лв., ще бъде проведен дебат къде да бъдат дадени допълнително пари. Той поясни, че има отсечки на магистралите, които не са ремонтирани от години. „Ще го поставя като тема и ще го решаваме заедно. Преди няколко дни, въпреки това което правим - звеното, което създадохме без много да се шуми – прокурори, данъчни, полицаи, което всяка сряда събираме на оперативка, дава резултат, но констатациите са, че пробивите в системите са огромни. Затова съм разпоредил две основни теми, които трябва да развием в краткосрочен план, вкарваме допълнително дори администрацията на НАП, Митници, Гранична полиция”, каза още Бойко Борисов.

„Приходите ги имаме благодарение на това звено и то ще усили дейността си. Убеден съм, че приходите ще продължат да нарастват, а как ще ги похарчим, ще реши парламентът”, категоричен бе министър-председателят.

Борисов заяви, че има теми, по които хората биха предпочели да им се каже друго, но той е привърженик на истината. Той подчерта, че страната ни има ясна евроатлантическа позиция. „Настояваме за спазване на Минските споразумения. Надявам се лидерите в Европа, Русия, Америка да намерят дипломатическо решение на въпроса”, каза още Бойко Борисов. Премиерът бе категоричен, че няма да прекратим съществуването на български бази под българско командване за съвместно учение със Съединените щати. „На Европейския съвет винаги сме защитавали тази теза - по най-бързия начин, дипломатичен да се реши конфликтът в Украйна, той с оръжие няма да бъде решен. Затова ние сме били една от държавите, които са настоявали да не се изпраща оръжие към Украйна и да не се дава военна помощ”, каза Бойко Борисов. Във връзка с наложените санкции върху Русия той обясни, че това са негативни последици, които ги има във всички държави в Европейския съюз. По думите му, санкциите влияят върху Русия и загубите там са огромни. „Надявам се именно в смисъл на санкциите в това да се гарантира Минското споразумение и да спрат да умират хора в Украйна”, коментира още премиерът.

Бойко Борисов обясни, че като инвеститори „Уестингхаус” са добре дошли. „Ако е изгоден проектът, би трябвало да намерят работеща схема. Като търговец нямаме финансовите възможности”, обясни той и попита какво ще стане, ако трябва да се изтеглят нови 10 млрд. дълг. По думите му, вчера е изтекъл срокът за споразумението с „Уестингаус”. „Толкова много ядове ми създадохте тогава, когато абсолютно ненужно беше подписано да отговаря следващото правителство. Вече трети ден дори не можем да се разберем за прессъобщения”, коментира Борисов. „Ние не можем да поемем този ангажимент да потвърдим договора. Ще продължим да работим с „Уестингхаус” като партньор, но по начина, който беше подписано, не можем да поемем този ангажимент”, заяви той.

Министър-председателят посочи, че в една действително сложна коалиция, в сложно време, не се управлява лесно и не се взимат лесно решения. „Преди изборите не сме давали дори илюзия на хората, че с Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ ще управляваме заедно. Аз многократно на министрите, не само от Реформаторския блок, но и от АБВ, и от ГЕРБ съм им казвал да бъдат внимателни там, където хората са професионалисти”, обясни Борисов.

Бойко Борисов подчерта, че всеки един от министрите носи своята персонална отговорност за назначенията. „Сигурно има някъде назначения, които не са най-добрите, когато се събираме, в ГЕРБ много силно се протестира за някои назначения, но това е коалицията. Ако някъде има партийно уволнение на кадърен човек, моля да ме информирате”, призова той. Относно данните за неправомерно уволнени кадри, премиерът пое ангажимент да провери случая. „Ще разговарям с Лукарски. Не случайно говоря много пъти за толерантността и това да бъдем и хора, и държавници, и политици. Когато ГЕРБ стана първа политическа сила, но остана в опозиция, десетки хора ми даваха заповеди как са уволнявани - казах им, че ще ги върна на работа. Спрете се, защото аз съм спрял поне 300 назначения, които са ми предложили”, каза още Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев