Мария Габриел, ГЕРБ/ЕНП номинира писателя Георги Господинов за наградата „Европейски гражданин на годината”

Мария Габриел
03.04.2015 / 22:45

Ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП номинира един от най-известните български съвременни писатели Георги Господинов за наградата „Европейски гражданин на годината”, учредена от Европейския парламент. Номинацията е за активната му гражданска позиция в отстояването на европейските ценности за свобода, равенство, човешко достойнство, обединение, културно многообразие, толерантност. Причисляван към постмодернизма, Георги Господинов провокира силен интерес към съвременното разбиране за литература и допринася за обогатяването на литературната и културна съкровищница на Европа.

„Творбите на Георги Господинов предизвикват читателите към спазване на ценностите на Обединена Европа, а от друга страна – към отстояване на основните им права като европейски граждани. Мотивира да се слуша „гласът на улицата”, с което допринася за формирането на по-силно гражданско общество. Произведенията му се отличават с транснационална мащабност на въпросите, които разглеждат. В контекста на Европейската година за развитие, той споделя разбирането, че по отношение на третите страни водеща трябва да бъде толерантността и да се насърчава демократизацията. Със своя нестандартен литературен стил, предлага нов съвременен прочит на европейската цивилизация.”, коментира Мария Габриел.

Първият роман на Георги Господинов „Естествен роман” е най-превежданата българска книга след демокрацията през 1989 г. Публикуван е на 21 езика, сред които английски, немски, френски, испански, италиански и други. Вторият му роман „Физика на тъгата” оглавява класациите за най-продаваните книги в България веднага след излизането си, а през 2014 г. е номиниран за четири международни награди. Стихотворения на Георги Господинов са включени в редица антологии на английски, немски, френски език.

 

Наградата „Европейски гражданин на годината” се връчва от Европейския парламент от 2008 г. Целта й е да възнаграждава постижения в областта на насърчаването на по-доброто взаимно разбирателство, както и по-тясната интеграция между гражданите на държавите-членки, в областта на трансграничното или транснационалното сътрудничество в рамките на ЕС, в това число укрепването на европейския дух чрез културата. Тази година акцентът се поставя върху текущата Европейска година на развитието.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев