Ева Паунова: Над 2600 човешки живота годишно ще могат да бъдат спасени благодарение на eCall

Ева Паунова
28.04.2015 / 15:35

Във вторник, 28 април 2015г., Европейският парламент с мнозинство гласува системата за спешни повиквания от автомобили (eCall). "Приемането на този законодателен текст е конкретна стъпка към създаването на механизъм, който ще спасява човешки животи. Това е един от най-ясните примери за ползите, които ЕС носи на европейските граждани." Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на дискусията по темата, която се проведе в понеделник, 27 април 2015г, по време на пленарната сесия в Страсбург.

Автомобилната система eCall ще предупреждава автоматично службите за сериозни пътни инциденти при настъпването на произшествие, с което ще бъде гарантирана по-бърза реакция и могат да бъдат спасени над 2600 човешки живота годишно. В своето изказване в пленарна зала г-жа Паунова обори твърдението, че eCall крие опасност за сигурността на личните данни: "Системата ще бъде задействана само в момент на сериозен инцидент, а няма да служи за проследяване на превозните средства или на информация за техните шофьори", подчерта българският евродепутат. Имайки предвид значителните потенциални ползи от системата eCall, българският евродепутат призова тя да бъде въведена възможно най-бързо във всички страни-членки на ЕС, за да може да се прилага навременно и ефективно след 2018г.

Устройствата за спешно повикване, които автоматично изпращат сигнал за предупреждение към спасителните служби при катастрофи (eCall), ще трябва да бъдат монтирани във всички нови модели леки и лекотоварни автомобили до 31 март 2018 г.

Ева Паунова, която е член на комисията по Вътрешен пазар и защита на потребителите, следи темата от близо. Повече информация на следните линкове:

http://bnr.bg/euranetplus/post/100538045/sistemata-ecall-shte-ni-zashtiti-na-pata-ako-ne-mojem-sami-da-potarsim-pomosht

http://evapaunova.eu/?p=2282

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев