Европарламентът подкрепи декларацията със съавтор Мария Габриел за учредяване на Европейска година за борба с насилието срещу жените

---
13.05.2015 / 16:47

Усилията на Мария Габриел, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП, и нейни колеги от няколко политически групи за учредяване на 2016 година за Европейска година за борба с насилието срещу жените, се увенчаха с успех. Писмената декларация, която те изготвиха и представиха пред Европейския парламент, събра необходимия брой подписи като подкрепа и така се превърна в първата декларация от 2013 г., която преминава прага за приемане.

 

„Щастлива съм от широката подкрепа, която получи декларацията от членовете на Европейския парламент и благодаря от сърце на всички колеги, които я подписаха. Тази декларация е в името на всички пострадали жени - всяка трета жена в ЕС е жертва на сексуално и/или физическо насилие. Насилието над жени е основна пречка пред равенството между половете и е едно от най-широко разпространените нарушения на правата на човека, което не познава географски, финансови, културни или социални бариери. Ето защо с тази декларация искаме да привлечем вниманието и на институции, и на граждани, върху сериозността на проблема”, коментира Мария Габриел.

 

Целта на декларацията е с обявяването на 2016 година за Европейска година за борба с насилието срещу жените да се повиши информираността и чувствителността на обществото по този проблем и да се насърчи промяната на социалните норми и нагласи. В текста се отбелязва, че насилието срещу жени обхваща престъпления, които засягат в непропорционално по-голяма степен жени, като например сексуално нападение, сексуален тормоз, изнасилване, преследване и домашно насилие, и представлява нарушение на основните права на жените по отношение на достойнството, равенството и достъпа до правосъдие.

 

Декларацията беше отворена за подписване от членовете на Европейския парламент три месеца - от 9 февруари до 9 май. След като събра необходимия брой подписи, тя ще бъде представена на председателя на Европейския парламент, а след това адресирана до Европейската комисия, която ще разполага с три месеца за мотивиран отговор относно решението й да обяви или не 2016 година за Европейска година за борба с насилието срещу жените.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев