Димитър Главчев: ГЕРБ са винаги готови за избори

Димитър Главчев
26.05.2015 / 10:27

Димитър Главчев: зам.-председател на Народното събрание, в интервю за предаването „Още от деня“ по БНТ

Водещ: Димитър Главчев. Той е от политическа партия ГЕРБ и е зам.-председател на Народното събрание (НС). Здравейте.

Димитър Главчев: Добър вечер.

Водещ: Веднага, понеже заради този разговор забравихме анкетата: по-успешен ли е кабинетът „Борисов 2“ в сравнение с кабинета „Орешарски“? Вдига се подкрепата за „Борисов 2“ – 45% стана тя, 55% са тези, които отговарят отрицателно на този въпрос. Но да ви попитам за изявлението на Моника Маковей, която иска кадрите да решават всички в държавата, а не да променяме законите и правилата. Обвинява ли ни, че ние нямаме подготвени хора, които да се борят с корупцията, а това било важното – хората, които имат воля и нагласа да го сторят? Какво мислите вие

Димитър Главчев: Да, ще ви отговоря, но ако, първо, ако позволите да се върнем на резултатите от вашата анкета, защото те са впечатляващи и няма как да ги подминем. Много добра е инициативата, мисля че от колегите от Реформаторския блок, да се откажем от партийните тролове. Явно някои не са се отказали и няма как да подмина и това, което каза предишният министър-председател, че това се дължало на успехите, които е постигнал неговото правителство. Какви бяха успехите – в строене на огради по парламента, в строене на защитно съоръжение по границата, което се оказа, че сега трябва да има ремонт, в събираемостта ли му бяха успехите при положение, че за първите 4-ри месеца 800 млн. са постигнати повече от сегашното правителство в сравнение със същия период на миналата година? 2-та % ръст, който е на икономиката в сравнение с предишното правителство. Къде са успехите, за които говорихме, а моделът „кой“, всъщност, защото той каза, че не е важно „кой“, а „как“? Много е важно „кой“, но не онзи кой от модела, а много е важно кой управлява, защото от това зависи и как управлява и то се вижда как се управлява. В момент има резултати – програмите са пуснати. Всъщност успехите бяха и в спрените програми от Европейския съюз (ЕС). Най-вероятно и това е някакъв успех. Хубаво е човек да има някакво самочувствие и висока оценка за себе си…

Водещ: Всеки вижда положителните страни в своята градинка.

Димитър Главчев: Така е, но все пак, е хубаво и да е малко смирен, малко да е самокритичен и по-скромен, защото след подобно управление 1996-1997 г. онези, които управляваха тогава започнаха да се появяват по медиите след около 15-20 г., а да кажем, че премиерът Виденов още не се е появил по медиите.

Водещ: Появи се веднъж.

Димитър Главчев: Наистина се възхищавам на самочувствието предишния премиер, който идва, няма и година, след като е подал оставка.

Водещ: За да приключим тази тема – да ви кажа, че тук подкрепата за „Борисов 2“ е доста по-висока от подкрепата, която е в националното изследване на „Галъп“. Така че нашите зрители, явно, оценяват по-високо. Кажете сега, обаче за Моника Маковей, която критикува нашата съдебна реформа и казва, че не ни трябват никакви промени в Конституцията, а трябва да намерим точните хора, които да действат, дори с това законодателство, да имат воля и борба с корупцията.

Димитър Главчев: Да, ние имаме приет документ в НС. Знаете, че беше подкрепена стратегията за развитие на съдебната реформа предложена от правителството и тя беше подкрепена с конституционно мнозинство. Не знам какви са причините част от това конституционно мнозинство подкрепило тогава тази стратегия за реформа в съдебната система изведнъж да оттегли подкрепата си. Сигурно имат своите основания, но в крайна сметка, сега наистина ще се разбере кой…

Водещ: Вие за АБВ ли говорите?

Димитър Главчев: За всички, които се оттеглиха. Доколкото си спомням само „Атака“ не я подкрепи тогава.

Водещ: Да, и БСП се подписаха тогава.

Димитър Главчев: И БСП се подписаха и ДПС се подписаха. Те имат своите основания и сигурно ще ги артикулират в общественото пространство, но нека, наистина хората, гражданите в България да разберат кой иска съдебна реформа и кой не иска и не е необходимо Моника Маковей да идва и да ни казва какво трябва да правим. Има доклади на Европейската комисия (ЕК) с ясни препоръки, с които ние се съобразяваме. Така че по делата им ще ги познаете как са /…/.

Водещ: Според някои колеги съвсем съзнателно нито един представител на ГЕРБ не е имало на тази конференция, на която тя е говорила, заедно с Христо Иванов. Това случайно ли е, според вас, или просто има такава нагласа на ГЕРБ да не участва точно в тази дискусия?

Димитър Главчев: Този въпрос трябва към организаторите да го зададете, тъй като аз…

Водещ: Вас лично поканиха ли ви?

Димитър Главчев: Аз лично нямам такава покана. Разбрах днес, че и председателят на Правната комисия Данаил Кирилов също не е бил поканен. Не знам, всъщност, кого са поканили.

Водещ: Това проява на какво е от страна на организаторите, защото там са били почти всички представители на Реформаторския блок?

Димитър Главчев: Те имат съображения организаторите. Попитайте ги какви са, не можем да не се съобразим с тях.

Водещ: Между другото, някои колеги тук подозират провокация спрямо и министър-председателя, заради това, че тази жена, която дори го обиди вчера в едно интервю, говори днес пред министри, пред членове на кабинета. Виждате ли някаква провокация вие?

Димитър Главчев: От чия страна?

Водещ: От страна на Реформаторския блок, а не на Маковей?

Димитър Главчев: Не, чак такива сценарии по теорията на конспирацията ми звучи прекалено конспиративно. Нека да видим, наистина реално, когато се стигне до приемане на документа какво ще се случи.

Водещ: Ако се върнем на същото изследване на „Галъп“ от днес излиза, че както сте наредени, понеже вие сте зам.-председател и виждате, имате много ясна представа политическото представителство в НС, според това изследване на „Галъп“, ако утре се проведат избори същите партии, горе-долу със същото мнозинство, пак ще влязат в следващия парламент. Т. е. задачата на ГЕРБ за съставянето на правителство, като най-голяма политически сила, и тогава ще бъдат пак същите. Това не е ли някакъв знак към ГЕРБ да бъдете вие по-активни в търсенето на съгласие в рамките на този парламент?

Димитър Главчев: Винаги сме се отнася едновременно с уважение, но и със скептицизъм към всички социологически изследвания. Знаете, че в много от изборите резултатите са били съвсем други. Пак казвам: с уважение се отнасяме към труда на социолозите, но в крайна сметка, едни избори сега не знам до какво биха довели, но от друга страна, ако имат желание в обществото за такова нещо – защо не? ГЕРБ са винаги готови за избори. Знаете, че сме се явявали винаги самостоятелно.

Водещ: Въпросът е дали има смисъл, ако се пресъздаде същата парламентарна картинка, какъв е смисълът тогава?

Димитър Главчев: Даже в момента много казват, включително от опозицията, по-умерени, казват че няма смисъл , тъй като се вижда, че сегашното правителство работи. Наистина, то беше създаде с много трудности, с преговори. Знаете, че имаше компромиси от всички участници в коалицията, включително и от подкрепящите други 2 партньора, но с много усилия беше създадено правителство, което се вижда, че работи. Възстановени са програмите, още един път казвам. строят се магистрали. По повод това, че не се яде асфалт, когато бяхме на 1150-годишнината от покръстването на българите в Плиска, грандиозно тържество, целият…

Водещ: Да, вие и в Рим бяхте онзи ден и вчера, всъщност.

Димитър Главчев: Да. Целият клир на Българската православна църква присъстваше, президентът, премиерът присъстваше и там кметът на Плиска каза: направете нещо, хубав път, за да може да идват туристите от Варна. То, наистина е много близко човек да се сети – по магистралата от Варна и последната отсечка, всъщност Шумен-Белокопитово точно ще свърши тази работа. Нали целият поток от туристи от Северното Черноморие могат да дойдат и да видят какво се е случило в Плиска. Там историята е доста впечатляваща. Знаете, покръстване, след около няма и 5-10 г. са славянските книги са се появили там, Голямата базилика, всъщност е нещо впечатляващо.

Водещ: А вие сте запален по религиозната тема, така ли да разбирам, защото неслучайно бяхте и на тази годишнина – 1150 г. от покръстването? Сега бяхте и включен в делегацията, която посети папата.

Димитър Главчев: Отнасям се с уважение към всички…

Водещ: Вярващ човек ли сте?

Димитър Главчев: Разбира се, че съм вярващ християнин и се отнасям с толерантност към всички останали религии.

Водещ: Добре. Кажете, един важен въпрос, тъй като накрая ще ви питам и за Гърмен какво ви е мнението, дали тази криза, която настъпи там лесно ще бъде преодоляна, но кажете за Изборния кодекс – смятате ли, мнозинството да промените Изборния кодекс? Имам предвид честта за преференциалния вот, където има големи спорове дали той трябва да остане толкова малък от 7% или трябва да бъде увеличен, защото местните избори са доста различни от парламентарните.

Димитър Главчев: Те са различни, но едновременно се съобразяваме и с препоръки на Венецианската комисия, особено, която, знаете и ЕС са против това да се прави промени в Изборно законодателство в 12 без 5, а сега, ако не сме без 5, сме без 10. Така, ако можем такава метафора да използваме, но смятаме, че не е удачно да се правят такива промени.

Водещ: Т. е. да смятаме ли, че няма да има изобщо предложение за промени в Изборния кодекс? Такъв, какъвто е, такъв ще бъде.

Димитър Главчев: Вие ме карате нещо съвсем категорично да кажа. Ако има предложение, естествено е да се обсъдят във всички парламентарни групи и ако се намери необходимото разбирателство сред парламентарните групи, би могло нещо, но по-скоро би могъл да се обсъжда проблемът, който се появи сега с отпечатване на бюлетините във вида, в който е приет в сега действащия Изборен кодекс. Разбрахме от Българска народна банка (БНБ), че много трудно…

Водещ: Че са се отказали.

Димитър Главчев: Не, че са се отказали, че няма техническа възможност да се отпечатат бюлетините във вида, в който е приет Изборния кодекс известен още като кодекса на Мая Манолова. Там точно, особено пък тази част с прошнуроването, прономероването, за да се превърнат в ценни книги бюлетините беше прието от предишния парламент.

Водещ: Това всичко идва от онова, което се случи в Костинброд, нали, това бяха мотивите?

Димитър Главчев: А то какво беше това, което се случи в Костинброд, защото прокуратурата каза, че нищо не се е случило?

Водещ: Прокуратурата, просто, доколкото знам, е прекратила всичко, а Росен Желязков е оправдан и неговата оправдателна присъда не е протестирана. Това е, което аз знам.

Димитър Главчев: Да, всъщност това, което се случи е, че в деня на размисъл бяха отнети около 5% на ГЕРБ заради това, което беше обявено в медиите.

Водещ: Как ги изчислихте, че са 5%?

Димитър Главчев: Имахме наша социология.

Водещ: Ваша си социология и заради Костинброд 5% намаля изборният резултат?

Димитър Главчев: Точно така и в резултат на всички това се случи предишното правителство, което сега разбрахме, че е работило много добре. Слава Богу, тук да се прекръстя, че само 1 г. работи, защото не само, че нищо не се направи в положителна посока, не само, че стояхме на едно място, но и в много отношения се върнахме назад и това хората са го видели, независимо от тези резултати в изследването.

Водещ: Имате ли съмнения, че правителството на Орешарски, все пак е свалено и с подкрепата на политическите сили, които сега формират мнозинството? Имам предвид ГЕРВ и реформаторите, които в един момент се скараха кой, колко хора е изкарал на улиците, за да протестира срещу кабинета Орешарски.

Димитър Главчев: Вижте, работа на опозицията е да дойде на власт в рамките на закона, разбира се. Така че по-скоро, видяхте какво се случи. Интересно ми беше това, което каза предишният премиер, че не се е решил казусът КТБ, защото нямал политическо съгласие. Това каза, нали?

Водещ: Това каза и иска разсекретяването на онази стенограма при президента.

Димитър Главчев: Това с разсекретяването е решение на друго. Въпросът е как имаше политическо разбирателство да бъде избран Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а за спасяването на КТБ не се намери такова политическо разбирателство? Как работи това правителство 1 г. в конфигурацията БСП-ДПС-„Атака“ и изведнъж, когато трябваше да се вземат решения за КТБ изчезна разбирателството? Впрочем, няма как да се отрече вината на изпълнителната власт по този казус. Знаете много добре, че службите и по-специално ДАНС – ДАНС пък особено е подчинена на премиера, пряко. Ако те не са знаели какво се случва в КТБ…

Водещ: Оказва се, че не са знаели, защото дори в онзи доклад, за който стана дума, който бил върнат в ДАНС и в него нямало една дума за КТБ. Т. е. те не са разбрали, че КТБ се източва.

Димитър Главчев: Кои са, обаче те?

Водещ: ДАНС, финансовото разузнаване.

Димитър Главчев: Има и друг момент: в ДАНС и навсякъде работят експерти, които дават данните и решенията ги взима това, който им е началник. Знаете, че така се работи.

Водещ: Така, би трябвало да се работи.

Димитър Главчев: Едва ли ДАНС не са знаели и не са докладвали по надлежния ред какво се случва.

Водещ: И според вас, някой им е наредил това да се пази в тайна?

Димитър Главчев: Другият вариант е този, за който говорим – да работят пълни некадърници в службите, което се съмнявам силно в това нещо. Знаете, че стига до едно ниво на компетентност всеки и докладва на п-следващото ниво и докъдето се стигне. ДАНС, обаче подчертавам е подчинено на премиера на републиката.

Водещ: Добре. Накрая някакво изречения да кажете – притеснен ли сте от това, което се случва в Гърмен и смятате ли, че има някаква предизборна окраска и дали няма опасност да се повтори, недай си Боже, в някое друго населено място, тъй като роми има на много места на територията на България?

Димитър Главчев: Винаги е опасно, когато има етническо напрежение. Една от най-големите заслуги на прехода е етническият модел, който беше в България с неговия мирен характер. Така че винаги има притеснения, особено, виждате какво се случва наоколо в съседни държави. Дано такова нещо, наистина да не се случва при нас и полагаме усилия за това нещо да не се случва.

Водещ: Полагате ли усилия?

Димитър Главчев: Абсолютно, с всички сили. Знаете, премиерът предупреждава непрекъснато: само и това да не се случва, на няколко пъти.

Водещ: Добре, приключваме.

Фокус

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев