Мария Белова, ГЕРБ: Промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи са в подкрепа на животновъдите

---
28.05.2015 / 09:03

Промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, инициирани от Министерството на земеделието, са в подкрепа на животновъдите. Това заяви за „Канал 6” народният представител от ГЕРБ-Сливен Мария Белова. Основната промяна се отнася до дългосрочните договори за наем на пасища, мери и ливади.

„Тези изменения са продължение на промените, които бяха приети в началото на 2015 г. и бяха свързани с отдаване на площите приоритетно на животновъдите по утвърдена методика от Министерството на земеделието, свързана с пропорционално разпределение по брой отглеждани животни. След промяната на тези текстове, министерството и лично министър Танева се ангажира с пълна ревизия на договорите, сключени до 2015 г. за отдаване на мери, пасища и ливади - държавна и общинска собственост. Ревизията установи, че 35 процента от тях са отдадени с дългосрочни договори за наеми и аренди на лица, които не отговарят на законовите разпоредби за ползването на тези площи”, каза Белова.

Новите предложения имат за цел лицата, които са наели площите и нямат животни, в срок до февруари 2016 година да се снабдят с брой животни, отговарящи на площите, които са наели.

„Считаме, че с тази промяна ще се елиминира на сто процента ползването на тези площи от хора, които не се занимават с животновъдство и това ще бъде допълнителна помощ за развиване дейността на животновъдите”, каза Белова. Тя се надява текстовете да бъдат подкрепени и от останалите политически сили.

Друга промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи е свързана със закупуване на прилежащи терени към сгради, закупени от бившите ТКЗС-та.

„Към момента законът гласи, че за сгради, закупени след 1991 година, собственикът дължи наем за ползване. Оказа се, че има слабост в закона и административните органи не могат да определят периода, от който следва да се плаща този наем. Има много сигнали за хора, придобили такива сгради, при които административните органи изискват да бъде платен наем от 1991 година, независимо, че имотът е придобит, например, през 2014 г. Правим уточнение в текста, че наемът се дължи от датата на придобиване на сградите. Така ще елиминиране всякакво неправилно тълкуване на нормативната уредба и ще подпомогне всички желаещи да закупят прилежащите терени и самата процедура за одобрение и по разпореждане с прилежащите терени”, каза Белова.

Тя информира още, че ревизия на Министерството на земеделието е установила много случаи на забавени преписки за закупуване на прилежащи терени. Комисия, ангажирана с разглеждането преписките, заседава всяка седмица и за три месеца са обработени над 400 преписки.

„За съпоставка - през 2013 и 2014 г. са обработвани не повече от 100-120 преписки. Става дума за много по-голям обем и по-ефективна работа на експертите на министерството”, допълни Мария Белова.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев