Тимерманс към Борисов: В Брюксел се вижда, че имате политическа воля

---
04.06.2015 / 17:24

Темата за съдебната реформа в България и за мерките, предприети от институциите за нейната необратимост, бяха в основата на работната среща на министър-председателя Бойко Борисов с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. Срещата се състоя във Варна и в нея участваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на правосъдието Христо Иванов.

Премиерът Борисов посочи, че Стратегията за съдебната реформа, предложена от правителството, беше приета с широко мнозинство от парламента.

По думите му, това показва волята на политическите сили за постигане на устойчива промяна в област, която и българските граждани, и партньорите от ЕС, и инвеститорите смятат за неотговаряща на степента на демократично развитие на България. Борисов припомни, че преди дни в Народното събрание беше внесен и законопроект за промени в Конституцията, чиято цел е да гарантира необратимостта на реформите.

Според министър-председателя, желанието за промяна в съдебната система е видимо и сред представителите на съдебната власт и правителството работи в координация с тях по специализираното законодателство. Като конкретен пример той даде приетите изменения в НПК, предложени от главния прокурор, с които се предотвратява възможността подсъдими да се укрият от правосъдието.

Борисов информира Франс Тимерманс, че от два месеца работи специализирано звено между Прокуратурата, ДАНС и МВР за разследване на престъпления, извършени от лица, заемащи висши държавни длъжности. Разработени са и законопроекти за единния антикорупционен орган и за промени в Закона за съдебната власт, които са в процес на обществено обсъждане.

„В Брюксел се вижда, че имате политическа воля, вижда се вече, че задвижвате системата. Вървите в правилната посока, правите правилните стъпки за постигане на стабилност, с правилния екип и сте правилното правителство”, беше оценката на първия заместник-председател на ЕК Тимерманс. „Съзнаваме колко е труден балансът в това да запазите независимостта на съдебната система и в същото време да изкорените корупцията в нея”, каза той.

Министър-председателят Борисов отбеляза и приетата от кабинета нова антикорупционна стратегия, както и определянето на вицепремиер за национален координатор по антикорупционни политики. Той добави, че е създаден Национален съвет за разработването и изпълнението на политики в областта на превенцията и противодействието на корупцията, към който ще действа и Граждански съвет за контрол с членове от неправителствени организации, бизнеса и независими експерти с доказан опит в областта на превенцията и противодействието на корупцията.

Имаме политическа воля за борба с корупцията и резултатите от нея са видими – предприетите от началото на годината мерки срещу сивия сектор и повишеното доверие от страна на европейските партньори, доведоха до 2,125 млрд. лв. повече в държавния бюджет, посочи Борисов.

Политиката на правителството е балансирана, с приоритет на върховенството на закона, категоричен беше министър-председателят. Той подчерта резултатите, които вече са налице по отношение на усвояването на европейските фондове. Премиерът припомни, че правителството завари спрени еврофондове и само за няколко месеца с целенасочена работа успя да навакса изгубеното време. Борисов изрази увереност, че ако кабинетът продължи да работи с ускорени темпове, до края на 2015 г. ще бъдат усвоени поне 90% от еврофондовете за първия за страната ни програмен период.

При посещението на Тимерманс във Варна премиерът Борисов му показа обекти, възстановявани с европейски средства.

"Труд"

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев