На форум в Пловдив ЖГЕРБ поиска 2016-та да бъде Европейска година за борба с насилието срещу жени

---
08.06.2015 / 12:47

Декларация в подкрепа на инициативата на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел и нейни колеги в Европейския парламент за обявяване на 2016 година за Европейска година за борба с насилието срещу жени подписаха участниците в кръглата маса „Европейска година за борба с насилието срещу жените: Време е за действие“. Форумът се проведе в Пловдив и бе организиран от ръководството на Жени ГЕРБ в подкрепа на инициативата на Мария Габриел.

Участниците единодушно се ангажираха да привличат вниманието на институциите и българските граждани върху сериозността на проблема, да участват активно в диалога за извеждане на преден план на съвместни действия, които да доведат до намирането на общо адекватно решение, да разменят мнения и да дадат своя принос в борбата с насилието срещу жените.

Инициативата в Пловдив е първата по рода си за Европейския съюз. В Европейския парламент е събран необходимият брой подписи за писмена декларация, която да инициира 2016-та за Европейска година за борба с насилието на жените. Това е първата декларация, която събира необходимия брой подписи от 2013 г. Следващата стъпка е Европейската комисия в срок до три месеца да даде отговор дали ще одобри инициативата.

„За това се радвам, че тук - в България, заедно с неправителствения сектор подкрепяме инициативата. С този форум излъчваме още един силен сигнал към Европейската комисия, че е необходимо върху този проблем да се акцентира, защото данните са повече от алармиращи. Миналата година за първи път Европейската агенция за основните права направи анализ, който показва, че една трета от жените в Европейския съюз в даден момент от живота си са били жертва на насилие. Това е плашеща цифра. Става въпрос за 33 % от жените в ЕС“ – съобщи евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел. Тя подчерта, че насилието срещу жените не е само физическо и допълни: „Проблемът с домашното насилие има много по-скрити форми поради самия факт, че темата е табу, че самите жертви нямат смелост да говорят. За това е необходимо да имат усещане за справедливост“. В тази връзка е нужно да се работи съвместно с полицията, прокуратурата и другите институции, които имат отношение към проблема.

Председателят на Жени ГЕРБ Ирена Соколова определи темата като важна и отговорна, която събира болките и страданията на над 1 милиард жени. „Последиците от насилието върху жените засягат техните семейства, приятели, цялото общество, засяга всеки един от нас. Затова е важно да предложим решения и мерки“, каза г-жа Соколова.

Заместник-председателят на Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика в 43-тото Народно събрание Светлана Ангелова, която бе модератор на форума, бе категорична, че „трябва да говорим за насилието срещу жените, а не да замитаме проблема под килима и да се правим, че не съществува“.

Управителят на фондация „Български център за джендър изследвания“ и председател на Алианс за защита от насилието, основано на пола Геновева Тишева говори за гледната точка на неправителствения сектор и за основните предложения за промени в законодателството и политиката на отношение към проблема.

На форума в Пловдив присъства Галина Вучкова – общински съветник от ГЕРБ-Сливен и член на НИС на ЖГЕРБ.

Още снимки от новината

---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев