Стефан Радев пред "Сливен инфо": Не мога да гледам безучастно как Сливен потъва!

Стефан Радев
22.06.2015 / 10:58

Кандидатът за кмет на Сливен по ПП ГЕРБ е вече ясен. Той се казва Стефан Радев.

42-годишният икономист е роден и израснал в Сливен. Възпитаник е на Езикова гимназия „Захарий Стоянов”. Завършва икономика във Варненския икономически университет и счетоводство и контрол в УНСС. Близо 10 години е работил в холдинг „Мел Инвест”, по-късно се занимава с други проекти и фирми в областта на строителството. От 6 години има фирма за финансов одит.

 

- Г-н Радев, за Вас се знае, че сте одитор, а одиторите печелят добре. Защо влизате в битката за кмет на Сливен, в която ви очакват повече проблеми, емоции, които не винаги ще са положителни, много нерви и вероятно по-ниско възнаграждение?

 

- Аз съм роден и израснал в Сливен. Изключително съм привързан към нашия град. Не мога безучастно да гледам как продължаваме да потъваме във всички възможни класации, с изключение на раждаемостта. Смятам, че в управлението трябва да влизат повече хора, които са доказали, че могат да управляват и в бизнеса, и в други структури от частния сектор. Обществото ни само ще спечели от влизането на повече експерти в управлението.

 

- Вие се считате за експерт, а не за политик?

 

- Аз се считам и за експерт, и за политик, след като влизам в политическа кампания.

 

- Вас ви издига най-голямата партия- ГЕРБ. Това ли е основният ви коз в надпреварата ?

 

- Със сигурност ГЕРБ като партия показа, че може да управлява. Както на национално, така и на местно ниво. Може би един от най- успешните примери в местната администрация са кадри на ГЕРБ. И те не са никак далече от Сливен. Кметовете на Бургас и Стара Загора например са точно такива. Да, това, че ме издига ГЕРБ е силен коз, но аз разчитам и на това, че имам експертни умения в управлението и смятам, че това ще се оцени от избирателите.

 

- Кога решихте да се кандидатирате? Дълго ли мислихте?

 

- Със сигурност това не е бил един конкретен момент, по-скоро е процес. Аз внимателно и задълбочено съм обмислил този ход. Това е много отговорна стъпка и за общината, и за мен в личен план така, че решението не е било мигновено. За мен е бил обмислен процес, а не моментно решение.

 

- Липсата на вътрешнопартиен конкурент не е ли нож с две остриета ?

 

- Не, не мисля, че е нож с две остриета. Напротив, мисля че е добре, че общинската организация на ГЕРБ стои единна зад моята кандидатура. И показа, че има обща воля за издигане на един кандидат.

 

- Най - сериозният проблем пред Община Сливен, според Стефан Радев ?

 

- Проблемът не е един. От една страна това е инфраструктурата. Ние, сливналии, изстрадахме много в това отношение през последните години. Проблем, който до голяма степен е свързан с инфраструктурата е липсата на инвестиции. Оттам следват високото ниво на безработицата и ниското ниво на доходите. Със сигурност инфраструктурата работи затова да има инвестиции и хората да чувстват реални резултати и по линията на заетостта, и по линията на доходите. Тези проблеми са свързани и са най-тежките, които стоят за решаване пред общината, заедно с финансовото състояние на общината и високата задлъжнялост.

 

-Имате ли рецепти за решаването на тези проблеми?

 

- Да, имаме. Цялата ми програма е насочена към решаването на тези основни проблеми. По отношение на инфраструктурата, много важно е да укрепим и засилим капацитета на общината за усвояване на средства по европейските програми. Наскоро излезе едно изследване, в което за съжаление като община пак сме последни по усвояване на средства на глава от населението. На практика тези средства са незаменими, като източник за изграждане на инфраструктурата на общината. В този процес разчитаме и на добра комуникация между общината и централната власт, а защо не и на кметствата.

 

Разчитаме много и на гражданската инициатива за генериране на идеи и енергия при решаване на конкретни проблеми. Смятаме да създадем форма, чрез която да има непрекъсната комуникация между кмета и обществеността, така че тези идеи да стигат лесно от гражданите до общинската управа. По отношение на работните места и инвестициите там виждаме изключителното значение на частните инвестиции за създаването на работни места, оттам за повишаване на доходите. Важно е общината да води по-активна политика за привличане на инвеститори в нашия район.

 

- Кое ще бъде предимството ви пред останалите кандидати за кмет на Сливен ?

 

- Все още не са ясни останалите кандидати, затова не искам да говоря за моите предимства пред тях, а по-скоро за моите предимства по принцип. Вече стана дума затова, че съм подкрепен от най-голямата партия и това, че съм се доказал като експерт и като мениджър в дейността, която съм имал до момента. Мисля, че това е важно за общината – в управлението да влизат хора, които са доказали, че могат да управляват.

 

- И накрая, кажете имате ли хоби ? Ще остане ли време за него това лято ?

 

- Все по-малко време имам за хобито си. То е малко тривиално – чета книги. Все по-малко време успявам да открадна за това, а в кампанията сигурно ще е особено трудно. Но, когато човек поема подобно предизвикателство, той със сигурност прави и жертви с личния си живот и нещата, които обича да прави през свободното си време.

 

 

 

Интервюто взе Георги Мангинов

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев