Мария Габриел с наградата за евродепутат на 2015 г., защитник на социална кауза и принос за борбата с насилието срещу жените

---
24.06.2015 / 13:15

На официална церемония в Брюксел, Европейската асоциация на агенциите по комуникации връчи годишните си награди за социални маркетингови и рекламни кампании. Една от наградите възнаграждава член на Европейския парламент за принос към социални, хуманитарни или екологични каузи. Наградата има за цел да се признаят както постиженията за насърчаване на социалната отговорност, така и общия ангажимент на евродепутата към дадена кауза.

 

Измежду номинираните евродепутати, журито присъди престижното отличие на Мария Габриел, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП, за силния й ангажимент и продължаваща работа за борба с насилието срещу жените. Статуетката й бе връчена от директора на Европейската асоциация на агенцията по комуникации Доминик Лайл, който подчерта постоянните усилия на Мария Габриел за борба с насилието срещу жените. „Нейните умения като политик, но също хуманизма и отвореното й сърце, са важни активи за тази кауза. Тя прокарва пътеки, сближава и ангажира хората за постигане на положителни резултати”, заяви Доминик Лайл, посочвайки по-специално ключовата роля на Мария Габриел за глобалната кампания „Един милиард се изправят за справедливост”, провеждана и в България.

 

След получаването на наградата, евродепутатът призова за по-голяма мобилизация за елиминиране на насилието срещу жените. „Трябва да сложим край на това тежко нарушение на човешките права. Не можем да си позволим да бъдем безучастни и затова Европейският парламент призовахме за учредяването на 2016 г. за Европейска година за борба с насилието срещу жените. Посвещавам тази награда на всички жени, жертви на насилие, както и на тези, които им помагат да поставят ново начало в живота си”, заяви Мария Габриел. Тя напомни, че жертвите на насилие се нуждаят от съдебна защита, но и от възможност да изградят живота си наново, да реализират потенциала си. Не на последно място призова за засилена превенция, която е ключът към ограничаване на насилието срещу жените.

 

Припомняме, че Мария Габриел е един от съавторите на писмената декларация, гласувана от Европарламента, за учредяване на 2016 г. за Европейска година за борба с насилието срещу жените. Декларацията получи пълна подкрепа и се превърна в първата от 2013 г., която преминава прага за приемане. Освен това тя е един от основните поддръжници на кампанията в България „Един милиард се изправят за справедливост”, сред лицата е на кампанията „Нулева толерантност към гениталното осакатяване на жени”, проведена под егидата на Европейската комисия. По темата за равенството между половете организира студентски конкурс съвместно с Радио Благоевград. За активната си работа в защита правата на жените и равенството между половете, Мария Габриел беше избрана за „Евродепутат на годината 2013” в категорията „Равенство между половете”.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев