ГЕРБ-Сливен: Голяма част от европроектите в Сливен са осакатени

отляво надясно: Георги Николаев, Мария Белова, Стоян Марков, Стефан Радев и Керанка Стамова
19.08.2015 / 13:47

„ГЕРБ-Сливен подготви детайлен анализ за основните грешки и проблеми, свързани с управлението на европейски проекти и начините за отстраняването им”, заяви на пресконференция народният представител Мария Белова. Тя обяви, че от днес, всяка седмица ГЕРБ-Сливен ще организира пресконференции, на които ще представя становища по най-наболелите въпроси за града и общината.

„Като политическа партия винаги сме подкрепяли реализирането и кандидатстването по европейски проекти, защото това е сериозна възможност за осъществяването различни по вид дейности в полза на цялата община. През последните четири години нашите общински съветници подкрепят всяко предложение на общината за кандидатстване по европроекти, но сме против осакатяването им по време на реализацията. Убедени сме, че екипът от професионалисти на Стефан Радев в тази сфера, ще отстранят всички слабости, на които сме свидетели”, каза Мария Белова.

 

На пресконференцията бяха представени примери за недобро планиране, липса на координация и условия за устойчивост на изпълнени и изпълняващи се в момента европроекти в община Сливен - крепостта „Туида”, благоустройството на парк „Юнак”, ремонтът на главната улица и водният цикъл на града.

Стоян Марков - експерт-обучител по подготовка и изпълнение на проекти, финансирани от програмите на Европейския съюз и член на ГЕРБ заяви, че подкрепя всичко добро, което е направено, но сме свидетели на продължаване на порочна практика за недобро планиране и подготовка, слаб контрол, неправилно подбрани екипи, недостатъчно добра координация между общината като възложител с партньорите по проектите.

Марков поясни, че проектът за крепостта „Туида” е свързан с още три допълнителни, които целят подобряване на инфраструктурата около крепостта и рекламата на туризма. „Сега виждаме липса на добра пътна инфраструктура, липса на достатъчно указателни табели - две от най-важните неща, които ще доведат туристите по-лесно до „Туида”. Нещо, което общината допълнително трябва да планува! Отделно се вижда че проектът е „осакатен“ от изпълнението на други заложени дейности. А не се иска много от страна на общината да дофинансира проекта, за да няма тези недостатъци, като се има предвид, че съфинансирането му беше под границата от 5 процента, за разлика от останалите проекти”, каза Стоян Марков.

Той допълни, че липсва добро планиране и устойчивост на проекта за парк „Юнак”, най-вече с поддръжката на обектите. Към проекта „Зелени, достъпни и активни пешеходни зони”, който се отнася до ремонта на главната улица, има много критики още преди да е приключил. Проблемите са свързани с отводняването, почистването на фонтаните, недоволство от страна на собствениците на магазини за поставени огромни кашпи пред витрините им и др. „Възникналите проблеми създадоха мото сред гражданите „Да направим ремонт на ремонта!“, каза Марков.

Според него интегрираният проект за водния цикъл на град Сливен е най-изстрадан. Той бе категоричен, че общината е трябвало да извърши по-добро планиране, за да се избегнат или поне намалят ставащите аварии и неудобства от спиране на водата.

„За този проект общината можеше да планира и задели допълнителен собствен ресурс, с който да ремонтира участъците, където се получава или остава т. нар. „стара язва” и по проекта не могат да се сменят водопреносните тръби, там където няма канализация. По сметка на наши експерти са необходими 1,5 – 2 млн. лева допълнително”, допълни Марков.

 

Не на последно място стои въпросът с качеството и небходимостта от новите проекти, които се подготвят и ще се изпълняват от финансирането на общината през следващите пет години като бенефициент по ОП „Региони в растеж” и проекти по Интегрирания план за градско възстановяване и развитие.

„Най-важното в настоящия момент е да се промени и върне добрия имидж на нашия град и община. Да се създадат по-добри условия за живот на тези които са останали да живеят и работят в Сливен. Условия, които да върнат напусналите града. Да се върне оптимизмът за бъдещето на младите хора, като бъдат убедени да останат и работят в Сливен. Еврофондовете са един от важните инструменти за постигане на тези цели”, допълни Марков.

На пресконференцията присъстваха още кандидатът на ГЕРБ за кмет на Сливен Стефан Радев, общинският организационен секретар и общински съветник Керанка Стамова и Георги Николаев от МГЕРБ.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев