ГЕРБ-Сливен: Общината не инвестира в здравеопазването и няма капацитет в социалната сфера

Керанка Стамова и д-р Димитър Павлов
26.08.2015 / 14:31

„През последните четири години Община Сливен не е инвестирала нито лев в сферата на здравеопазването”, заяви на пресконференция д-р Димитър Павлов – председател на Постоянната комисия по здравеопазване и общински съветник от ГЕРБ. Той остро критикува липсата на отношение към здравето на пациентите и отсъствието на визия за развитието лечебните заведения, които са общински дружества - ДКЦ-1, ДКЦ-2, Дентален център, Кожен диспансер и Спортен диспансер.

„За четири години 0 (нула) лева инвестиции от страна на общината за тези лечебни заведения. Нито в сграден фонд, нито в апаратура. Единственото, което е правила, е да организира конкурси за управители, да се меси в тяхната работа и да получава дивидент”, каза д-р Павлов.

За областната болница, в която общината има дялово участие, също не са заделяни средства.

„В момента общината изсипва пари за дейности, които могат да се извършат, когато има повече ресурс. Сега има по-наболели проблеми. Всичко, което е направено в сферата на здравеопазването в Сливен, е дело на правителството на ГЕРБ – изградена нова хемодиализа, нова фтизиатрия, ремонти на отделенията в областната болница, както и големия проект на стойност 8 милиона лева”, допълни д-р Павлов.

 

„Проектите на общината в социалната сфера се управляват неправилно и е неправилно разпределението на средствата по тях”, заяви от своя страна общинският съветник Керанка Стамова. Според нея общото усещане е, че този ресор се управлява еднолично, липсва капацитет от специалисти и назначенията на персонала в социалните заведения става избирателно. „Има спешна нужда от назначаване на специалисти в ресор „Социална политика”, защото масово се поставят хора, които нямат никаква представа от работата в тази сфера. Някои услуги, които в момента общината предлага, се финансират от международни организации. Задаваме въпроса какво ще стане с тези услуги, след като приключат проектите?”, каза Стамова.

Тя посочи, че в две от социалните заведения работят с непълен капацитет. В Комплекса за социални услуги за деца и семейства в кв. „Българка”, изграден по проект, няма ограда и живеещите там осем деца с увреждания не могат да ползват двора и зелените площи около сградата. В същия комплекс има звено за майка и бебе до 3 години, който може да се ползва до 6 месеца. „В момента там няма нито едно дете. По принцип тази услуга работи с непълен капацитет, а тя също се управлява от общината. Средствата са от държавно делегирана дейност и в момента отиват само за заплати на персонала”, допълни общинският съветник.

С непълен капацитет работи и Центърът за работа с деца на улицата в кв. „Дружба”. С решение на Общинския съвет е поискано увеличаване капацитета, но от 1 август вместо общината да управлява, сградата е дадена на неправителствена организация от София.

Стамова информира, че външните специалисти по проекта за центровете за настаняване от семеен тип са получили възнаграждения само за февруари и март и имат да получават за още четири месеца, при положение, че средствата са преведени от държавата. От няколко месеца по социалните заведения не е извършвано обезпаразитяване.

На пресконференцията присъстваха още народният представител Мария Белова, кандидатът за кмет на Сливен Стефан Радев, общинският председател на ГЕРБ-Сливен Здравко Костадинов, Милена Чолакова – областен председател на ЖГЕРБ и Николай Даков – експерт в областта на спорта.

Още снимки от новината

---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев