Стефан Радев: "Един истински политик не трябва да се концентрира във властта като самоцел"

Стефан Радев
23.09.2015 / 11:49

“Един истински политик не трябва да се концентрира във властта като самоцел. Властта се дава от хората на политиците, за да решават проблемите на същите тези хора, които са ги избрали. Всичко останало е злоупотреба с доверието на избирателите.”- СТЕФАН РАДЕВ в интервю за "Наблюдател - (23.09.2015г.)

 

ИНТЕРВЮ С КАНДИДАТА ЗА КМЕТ НА ПП ГЕРБ В СЛИВЕН Г–Н СТЕФАН РАДЕВ

 

- Г-н Радев, много противоречиви отзиви и коментари имаше в социалната мрежа по повод интервюто Ви за в. „Стандарт” от дата 11.09.2015г.

- Не знам, защо интервюто е предизвикало толкова сериозна полемика в социалните мрежи. Радвам се, че го дадох, тъй като хората имаха възможност да разберат повече за мен в личен аспект.

Този, който иска да се хареса на всички, не се харесва на никого. Не смятам, че е нужно да отговарям на нападките в интернет, макар и да са малко.

 

- Искам да Ви задам няколко въпроса, за да изчистим някои неясноти или противоречиви, предизборни вълнения. Вашата инициатива „Книги за смет” напомня една българска детска приказка „Сливи за смет”. Поправете ме, ако бъркам. Как се роди идеята за тази инициатива и какво е нейното послание?

- Кампанията всъщност носеше името „Изчисти/прочети“ и в рамките й всеки, събрал минимум един килограм пластмасови отпадъци или хартия, получи книга по избор. Идеята ни бе да покажем, как сами можем да обединим усилията си, за да живеем по-добре.

Според проучвания, повече от половината българи в момента не четат нито една книга. Данни от последните години говорят, че 70% от пълнолетните българи не купуват нито една книга годишно.

Аз и екипът ми със задоволство констатирахме, че сливналии, за разлика от общите тенденции, не са загубили интерес към качествената литература. Кампанията запали и най-малките читатели, а родителите им коментираха, че инициативата има и възпитателен ефект.

 

- Перифразирам следния коментар в социалната мрежа: „ Това, че г-н Радев обича да чете книги, не означава, че ще бъде добър градоначалник.” Как ще коментирате това? Какво за Вас наистина са книгите и знанието и моля уточнете, на какъв вид литература се спирате?

- А градоначалник, който не обича да чете книги, означава ли, че е добър? – Това е в кръга на шегата. Факт е, че четенето на книги не е приоритет на младото поколение, но то намира други начини да се обогати и информира.

Лично аз се разтоварвам с хубава книга на историческа тематика.

В тази връзка отдавна имах мечта, в Сливен да възродим популярния през Възраждането Сливенски панаир. Той е бил втори по важност в Турската империя, по данни на Симеон Табаков.

Заедно с екипа ми успяхме да реализираме тази идея. На Фестивала на Стоте войводи се забавляваха повече от 12 000 души. Богатата музикална и артистична програма, както и шатрите с изкусни мезета и напитки превърнаха събитието в най-голямото за региона в последното десетилетие.

 

- Вие твърдите, че на Сливен са му нужни инвестиции, но поправете ме, ако греша, за да има инвестиции, първо трябва да съществува най-малкото приемлива инфраструктура. Вие, доволен ли стe като гражданин от това, което виждате в града - по квартали, център, промишлена зона?

- Аз няма да отричам направеното до момента. Факт е, че по кварталите, селата и в индустриалната зона, инфраструктурата е под всякаква критика или липсва. Да не говорим за наличието на детски и спортни площадки.

Що се отнася до инвеститорите – при избора им на локация, приоритет е инфраструктурата. Неслучайно с екипа ми поставяме на челни позиции в програмата си развитието и рехабилитирането на пътната мрежа.

 

- Поглеждайки отстрани, какви грешки виждате в управлението на настоящия кмет на Сливен и какви ще се опитате да не допускате, ако хората изберат Вас за градоначалник през следващите 4 години?

- Аз съм от хората, които не гледат назад. Знам какво и как трябва да се промени в Сливен, за да превърнем града си в по-добро място за живеене. Ще работя по приоритетите, зададени от гражданите, а не за моите лични интереси.

Затова се постарахме да чуем мнението на сливналии в кампанията „Моите идеи за Сливен“, която премина изключително успешно. Видях, че хората имат желание и визия как трябва да изглежда градът.

 

- Г-н Радев, отстрани изглежда странно, че първо сте бил член на БСП, а сега точно ГЕРБ издигат Вашата кандидатура? Какво не Ви хареса при социалистите? Нещо се е случило, за да вземете такова решение, предполагам.

- Не съм крил това, че съм бил в БСП преди години, но никога не съм бил активен член. Преди време съм предприел съответните мерки, нужни за прекратяване на членството ми там. Тогава това бе ясна позиция, днес за мен е приключила тема.

Фокусирам се върху решенията, които могат да подобрят живота в общината.

 

- Г-н Радев, как гледате на кандидатите, издигнати от другите партии- като конкуренция, като опозиция или като политически партньори?

- Ние вече сме приели подкрепата, предложена ни от някои формациии в десния сектор на политическото пространство.

Относно конкуренцията – аз не възприемам другите кандидати като конкуренти, а като опоненти и смятам, че предизоборната кампания не е противопоставяне на хора, а на идеи.

Не очаквайте да говоря лошо за опонентите си. Очаквайте да приема добрите им идеи, когато почукат с тях на вратата ми като кмет на Сливен.

 

- Г-н Радев, от колко години познавате Министър Танева? По всичко личи, че тя Ви гласува доверие, а знаем, че доверието трудно се печели особено в област като политиката.

- С Министър Танева се познаваме от много години. Благодаря й за доверието и се надявам да го оправдая. Щастлив съм също, че силният отбор на ГЕРБ в Сливен е зад гърба ми. Оценявам и подкрепата от лидера на ЕНП Жозеф Дол, както и от Жан-Клод Юнкер, с когото се срещнах в Брюксел наскоро.

 

- Казват, че „крушата не пада по далече от дървото”. Гордеете ли се със семейството си?

- Разбира се, че се гордея. Родителите ми се занимаваха с култура цял живот. Майка ми и баща ми са археолози и аз като дете съм изкарал много време по разкопки. Това се едни от най-щастливите ми детски спомени. Най-ценните уроци, които съм научил от тях, са били свързани с отговорността, лоялността и морала.

 

- Казват, че „властта развращава, а абсолютната- развращава абсолютно”. Още, че властта действа на хората като опиат и някъде по пътя, по който тръгват, губят себе си и почва под краката си. Вие ще се справите ли с това предизвикателство за характера и как ще управлявате, ако хората Ви се доверят?

- Един истински политик не трябва да се концентрира във властта като самоцел. Властта се дава от хората на политиците, за да решават проблемите на същите тези хора, които са ги избрали. Всичко останало е злоупотреба с доверието на избирателите.

За себе си мога да кажа, че съм прагматичен човек и ще използвам властта, да направя града ни по-добро място за живеене, с по-добра среда, повече работни места, по-високи доходи.

 

 

АЛЕКСАНДРА ИВАНОВА

НАБЛЮДАТЕЛ.БГ

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев