Мария Габриел и министър Десислава Танева откриха Европейската седмица на пчелите в Европейския парламент

---
30.09.2015 / 20:32

Евродепутати и високопоставени представители на Европейската комисия, водещи международни експерти – университетски преподаватели, лекари и изследователи, пчелари и земеделски производители от България и други европейски държави се събраха в Брюксел за Европейската седмица на пчелите и опрашването. Организатор на мащабното събитие е ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европарламента и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел, която е и председател на Работната група по пчеларство, създадена по нейна инициатива в Европейския парламент. Специален гост на откриването на специализираната седмица беше българският министър на земеделието и храните Десислава Танева.

 

Стартът беше даден с откриването на изграденото уникално „Селище на пчелата” на площада пред Европейския парламент. Освен интересни тематични занимания, насочени към запознаване на обществеността с важността на пчеларския сектор, вниманието привличаше щандът на българските пчелари. Те бяха най-многобройната пчеларска група и впечатлиха посетителите с богато видово разнообразие от мед и пчелни продукти, собствено производство.

 

Веднага след това започна конференцията на високо равнище на тема „Нови предизвикателства пред пчелите: Пътят напред”. Задълбочените дискусии изведоха на преден план равносметката на постигнатото до момента и необходимостта от разработване на общоевропейски решения на новите предизвикателства пред пчеларския сектор.

 

„Всички знаем какъв е приносът на пчелите за биологичното разнообразие и колко е важно значението на пчеларския сектор. Здравето на пчелите и опазването на биоразнообразието са тясно свързани. От добрата взаимовръзка между тях зависи в крайна сметка здравето и качеството на живот на европейците. Ето защо е необходимо да сме мобилизирани на всички нива и единните усилия на всички отделни сектори трябва да продължат. Европейската седмица на пчелите и опрашването да се превърне в традиционна за Европейския парламент, за да напомня постоянно за важността на пчелите и да поддържа темата в дневния ред на европейските институции”, заяви Мария Габриел при откриването на конференцията.

 

Министърът на МЗХ Десислава Танева поздрави Мария Габриел за непрекъснатите усилия в подкрепа на пчеларския сектор в България и Европа. „Искам да отбележа, че в България името Мария Габриел и пчелните продукти вече са синоним. Убедена съм, че с подкрепата на всички заинтересовани страни можем да постигнем успех. България е страна с дългогодишни традиции в този отрасъл. На 8-мо място сме в ЕС по производство на пчелен мед. Сектор „Пчеларство” в България е сектор, в който биологичното производство е с най-голям относителен дял от цялото производство – близо 20 %. При другите земеделски сектори биологичното производство тепърва тръгва да се развива”, заяви министър Танева.

 

За първи път тази година се проведе и Европейски форум на пчеларите като част от Европейската седмица на пчелите и опрашването. На него пчеларите обмениха информация за състоянието на сектора в отделните държави-членки и разгледаха предложения за установяване на модели за сътрудничество с всички заинтересовани страни, които да допринесат за подобряване на ситуацията в пчеларския сектор.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев