Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Законодателството на ЕС дава силна защита на потребителите на онлайн магазини

---
13.01.2016 / 16:41

"Все по-голям дял от българските потребители пазаруват от онлайн магазини. Важно е да не забравяме защитите, на които имаме право и можем да се позоваваме спрямо законодателството на ЕС, когато осъществяваме покупки в интернет". Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП по повод зачестилите по празниците оплаквания относно проблеми със стоки, закупени от онлайн магазини.

"Според Директивата на ЕС за потребителските права всеки купувач трябва да получи поръчаната стока не по-късно от 30 дни от датата на покупката, освен ако алтернативна дата не е била договорена с продавача. Когато купувате онлайн, ви се предоставя период от 14 дни, в които може да размислите и да върнете поръчката без да уточнявате причината за това", припомни евродепутатът. Този период на размисъл продължава до 14 дни след получаване на стоката, напомни Паунова.

През 2016 г. ЕП ще работи по предложения на ЕК за съвременни правила за цифровите договори, които да опростят и насърчат достъпа до цифрово съдържание и онлайн продажбите на територията на ЕС. Ева Паунова ще вземе участие в първото обсъждане на двете досиета с еврокомисаря по правосъдие, потребители и равенство на половете Вера Юрова, което ще се състои в Комисията по вътрешен пазар, на която евродепутатът е член, на 14 януари 2015 г.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев