Мария Белова: Законодателните промени в земеделския сектор изцяло подпомагат реалното българско земеделие

Мария Белова
31.07.2016 / 18:48

„Законите, които бяха приети в Комисията по земеделие и гори в Народното събрание през отминалия парламентарен сезон, изцяло подпомагат реалното българско земеделие в България”. Това заяви в интервю за Българското национално Дарик радио народният представител от ГЕРБ-Сливен и член на парламентарната комисия по земеделие Мария Белова.

Тя акцентира върху гласуването на Закона за напояването, в който са извършени основни промени, касаещи управлението и ползването на хидромелиоративната структура в страната. Земеделските производители имат възможност да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ по мярка 4.1 за модернизиране на селските стопанства.

 

„Този закон беше приет с голяма подкрепа от всички политически партии, защото поливното земеделие е бъдещето на българското земеделие. Трябва да работим за подпомагане на инвестициите в сектора. ”, каза Белова.

Другата извършена промяна е в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, свързана с ползването на мерите и пасищата от животновъдите и увеличаване на площите, които могат да ползват те. Има и промяна, касаеща придобиването на терени от така наречените бивши ТКЗС-та.

„С последните изменения даваме възможност Министерството на земеделието и храните /МЗХ/, в лицето на министъра на земеделието, да делегира права на директорите на областните дирекции по земеделие така, че преписките да не се бавят години и заинтересованите лица по-бързо да изпълнят условията, които се изискват за финализиране на такава процедура. По този начин се облекчава административната тежест при придобиването на терените”, каза още Мария Белова.

 

Тя припомни, че според Закона за собствеността и ползването на земеделска земя, до края на юли всеки ползвател и собственик на земя, трябва да подаде декларация за начина за ползване на имотите и правното основание. „Промяната която приехме за правните основания, изсветли сектора, подпомогна реалните производители и се изчистиха проблемите при ползването на земеделски земи”, каза Белова. Тя подчерта, че промените в закона са направени, за да се отстранят законодателните пропуски, да се намали административната тежест за земеделските производители и да се подпомага тяхната дейност. Това става след широко обществено обсъждане и съгласуване с браншовите организации.

„Мисля, че обществото, и най-вече българските фермери, отчитат, че Министерството на земеделието полага всички усилия за успешното развитие на сектора и работи сериозно в защита на техните интереси. От срещите със земеделците в приемните ми дни, виждам тяхното осъзнаване, че Министерството на земеделието и Комисията по земеделие в Народното събрание работят в тяхна подкрепа”, допълни Белова.

За есенната парламентарна сесия предстои разглеждане на внесения от земеделското министерство Закон за храните, на промени в Закона за опазване на земеделските земи, в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи и еднодневните трудови договори в сектор земеделие.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев