Галя Захариева: Финансите на държавата се управляват изключително добре, разумно и коректно

----
10.07.2017 / 15:10

Финансите на държавата се управляват изключително добре разумно и коректно от страна на министър Владислав Горанов и цялото правителство на Бойко Борисов, коментира по време на пресконференция народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Галя Захариева.

Министерството на финансите изплати външен дълг за близо 2 милиарда лева - точно 990.375 млн. евро. Новина е изключително важна за финансовата стабилност на страната ни, добави Захариева.

Тя уточни, че след това плащане държавният дълг намалява до около 25% от БВП при 29.1% в края на 2016 г, което е сериозен успех за финансовата политика в държавата.

„Благодарение на всичко това отпада нуждата от пускане на нови облигации на външните пазари през 2017 година. Има две причини за тази ситуация. От една страна след стрес тестовете на банките през миналата година не се е наложила държавна подкрепа за нито една банка. Парите, които са отпуснати, като облигации през март 2016 година, остават във фискалния резерв“, добави Захариева.

Тя каза, че предприетите мерки за повишаване на приходите в бюджета от страна на министъра на финансите Владислав Горанов, бюджетът за 2016 г. завърши с излишък от 1,472 млрд. лв., което се случва за първи път от 2008 г.

За първите седем месеца на годината са изплатени стари дългове за над 3 милиарда лева.

Захариева, подчерта че почти не минава седмица, в която да не бъде чута декларация в НС или говорене пред медии от страна на БСП, че държавата е финансова нестабилна и няма средства. Галя Захариева, уточни че средства има и финансите на страната се управляват изключително добре разумно и коректно.

Тя добави, че друг основен приоритет на ПП ГЕРБ е образованието.

През миналата седмица МС е приел механизъм, с който започват реални действия спрямо един от основните проблемни в образованието – отпадането на учениците. „Механизмът определя ролята на няколко министерства, на представителите на няколко институции, които в абсолютно съгласие ще работят по покриване на проблемите с отпадащите ученици “, уточни Захариева.

Институциите, които ще участват са: Министерството на образованието, Министерството на труда и социалната политика, Министерство на вътрешните работи.

Механизмът е категорично разписал отговорностите на всяка една институция.

Основните ангажименти по прибирането и обхващането на децата са на местните власти на общините, но този път в подкрепа на общините на училищните директори ще бъдат екипи, в които ще влизат представители на териториалните дирекции социално подпомагане и представители на полицията.

Приетият с Решение на Министерския съвет и на премиера Бойко Борисов Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст е една от стъпките за изпълнение на категоричния ангажимент на ПП ГЕРБ и правителството за преодоляване на неграмотността с цел по-добър живот и икономически растеж.

Галя Захариева уточни, че приетият от Министерски съвет Механизъм е мярка в посока, която ще гарантира спазването на конституционното задължение всеки родител да осигури образование на детето си до 16 години. Документът, който е част от общото разбиране и последователна политика на ПП ГЕРБ, изисква ангажираност на всички институции в образованието, в социалната система и на полицията в помощ на семействата и на децата и учениците.

В него са разписани точни и кратки срокове, които да осигурят на всяко населено място, за всяко училище и детска градина, екип от специалисти в образованието, социалните служби, общините и полицията, които да работят заедно, така че всяко едно дете, всеки един ученик, без изключение, да получи индивидуална помощ и подкрепа по пътя на знанието.

Във всяко населено място с училище до 20 август 2017 г. ще бъдат сформирани екипи, които ще работят за това всяко дете да е в детска градина или училище. Има ясни правила за бързо взаимодействие между институциите и конкретни мерки за подкрепа. По данни на Националния статистически институт през учебната 2015/2016 година всеки седми ученик между 15 и 18 години не е в училище. От първи до четвърти клас са 6568 деца, от които 2 251 са посочили „семейни причини” като мотив да се откажат от обучението. От 5 до 8 клас броят на напусналите е 8139/от тях 2944 по семейни причини/, а от 9 до 12 клас – 6 351/семейни причини -2659/. Екипите трябва да установят децата и учениците, които изобщо не са ходили на градина или училище, както и тези, които са спрели да ги посещават преждевременно. Тяхно задължение е да установят и за кои деца съществува риск да напуснат образователната система, както и да се предприемат мерки за допълнителна подкрепа.

По информация на ГД „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) до 31 август 2017 г. кметовете на общини трябва да изготвят списък на децата, които е трябвало още миналата година да тръгнат на градина или училище, но не са били записани. Екипите ще посещават домовете им и ще разговарят с родителите. За убеждаването им да изпращат децата си на училище ще бъдат привлечени медиатори и местните общности.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев