ГЕРБ – Сливен ще се включи в церемонията по случай 180 – тата годишнина от рождението на Васил Левски

Васил Левски
18.07.2017 / 10:25

Общински съветници от ГЕРБ – Сливен ще се включат в церемонията по случай 180 – тата годишнина от рождението на Васил Левски. Тази вечер от 20.30 часа пред паметника на Апостола на едноименния площад в града ще се състои поетичен рецитал под наслов „Левски…Васил”. Рециталът ще бъде изнесен от актьорите от Драматичния театър „Стефан Киров” Ивайло Гандев, Вяра Начева и Димитър Марков, по сценарий на Ивайло Гандев. За честването пред паметника ще бъдат поставени почетни караули с факли. В знак на признание, пред паметника на Дякона от името на областния председател на ГЕРБ – Сливен Десислава Танева, местните парламентаристи и симпатизанти на партията ще бъдат поднесени венци и цветя. Честването на 180 - тата годишнина от рождението на Апостола се организира от Община Сливен.

Сливен - наред с Карлово и Ловеч - е един от най- обичаните от Апостола градове. За да заблуди властта, Левски му дава нелегалното име Стамбоолу Мехмед ефенди. (Другото нелегално име на Сливен е Славомир.) Нему е близък и му е като роден Сливенският балкан- неведнъж той го е огласял със своите бунтовни песни. Близки му са и Хаджи Димитър (в чиято чета само по една случайност не попада), и Дишлията, и Гунчо войвода- водачът на сливенските младежи- и Таню войвода, когото прави свой генерален пълномощник, по негова заповед Георги Икономов, апостолът на Старозагорското и Априлското въстание, ликвидира по русенските улици предателя на Ангел Кънчев. А според професор Каракостов името “Левски” Дякона взема от Чинтуловото стихотворение “Български юнаци”. Други Чинтулови песни са намерени, записани в неразделното му тефтерче.

Левски често посещава Сливен, а на голямото съвещание на революционните комитети от вътрешността през 1872 г. той е представител на Сливенския революционен комитет. Твърде близки в Сливен също така са му и Сава Райнов, и Нено Господинов, и двамата братя Иван и Георги Тодорови, и Тодор Харбов, и Кутю Ганчев. Тук по негово предложение идва за учител революционерът Атанас Узунов, когото заедно с дошлия преди това Михаил Греков, той прави ръководители на новия “окръжен център”. При това си идване, което е продължило 10 дни, Левски е разгледал основно работата на местния комитет, тая на комитетите в съседните селища, правил си е топографски карти на сливенските местности, пуснал е “сливенското окръжно”. И е заминал, за да не се върне вече никога…

Така Васил Левски свърза навеки името си с хайдушкия Сливен.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев