Книгата „Защо медиация?“, на д-р Бисерка Михалева и проф. Татяна Дронзина бе представена в Сливен

-----
07.12.2017 / 15:43

Книгата „Защо медиация?“ бе представена днес в Сливен. Автори на изданието са д-р Бисерка Михалева, началник на Регионалното управление на образованието – Сливен и проф. Татяна Дронзина, доктор на политологичните науки. „Тази книга се „роди“ благодарение на съвместната ни работа, както и на смелостта на д-р Бисерка Михалева да даде начало на инициативата училищно посредничество в област Сливен. Областта е пионер по прилагане на процедурата „Училищна медиация“, която успешно работи в много страни на света повече от 60 години“, каза проф. Дронзина. Според д-р Бисерка Михалева книгата е училищно помагало, както за работещите в образованието, така и за родителите. Описан е опита на 28 държави в областта на училищната медиация. „Това е основният начин за справяне с агресията в училище. Защото ако научим нашите деца и ученици как да разрешават конфликтна ситуация и да не се стига до агресия, то ние сме им дали най – доброто правило за нормален и щастлив живот, и да бъдат добри граждани. Нека направим родителите наши приятели и партньори“, каза Бисерка Михалева. В област Сливен за две години са обучени 77 деца – медиатори и 48 учители - медиатори. Училищното посредничество, като начин за справяне с насилието, работи в 48 учебни заведения в Сливенска област. Учителите медиатори сътрудничат за справяне с конфликтите между родители и учители, семейство и училище, а децата ще помагат на своите връстници да се справят с недоразуменията или проблемите помежду им, обясни началникът на РУО - Сливен. Сливенска област е първа в страната, в която стартира училищната медиация с кабинети. „Училищното посредничество не е алтернатива на административните наказания, доброто на медиацията е, че те учи какво да правиш. Социалните компетентности у децата са онова, което липсва, за да можем да предотвратим насилието в училище", заяви проф. Татяна Дронзина.

От тази година в четири училища в областта е въведено и понятието „Образователен медиатор“, което според д-р Михалева е добра насока за развитието на добрите взаимоотношения между училището, семейството и учениците.

На представянето на книгата „Защо медиация?“ присъстваха директори, учители, медиатори от Сливен и общината. Гост на представянето бе и общинският съветник от ГЕРБ Керанка Стамова. Цветя на авторите на книгата бяха поднесени от имета на народния представител от ГЕРБ Десислава Танева.

Още снимки от новината

-----
-----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев