Десислава Танева: Изпълнителната и законодателната власт ще продължи да взема най – добрите решения за фермерите

-----
28.04.2018 / 15:22

В Сливен се провежда най – голямото животновъдно изложение в страната. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и председателят на Комисията по земеделие в НС Десислава Танева днес официално откриха 14-тото Национално изложение по животновъдство. По време на церемонията министърът обяви, че МЗХГ ще започне засилени проверки на качеството на млечните продукти. По този повод ще бъде създадено специализирано звено към Министерството на земеделието, което ще работи паралелно с Българската агенция по безопасност на храните. Освен в млечния сектор, ще се проверява и етерично – маслодайната промишленост, както и секторите, в които може да се злоупотребява с качеството на влаганите в готовата продукция суровини. След изтичане на нормативния срок от един месец ще бъде въведена забрана за използване на растителни мазнини в млечните предприятия, коите ще са задължени да използват само чисто мляко. „Тази забрана няма да засяга фирмите, които категорично са заявили, че в продуктите си използват растителни мазнини. Производителите на имитиращи продукти и сладкарски изделия с такива продукти, ще са в отделна категория“, уточни министър Порожанов. Министърът благодари на организаторите на Изложението за добрата организация и заяви, че събитието ще разшири обхвата си, като се превърне в център за регламентирана търговия на породисти и автохтонни животни. От своя страна председателят на парламентарната комисия по земеделие и областен координатор на ГЕРБ – Сливен поздрави министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, организаторите на изложението и земеделските производители от региона, които са помогнали за успешното провеждане на животновъдното изложение. Десислава Танева увери земеделските производители в страната, че изпълнителната и законодателната власт ще продължи да прави всичко възможно, в обхвата на ЕС, да взема най – добрите решения за фермерите.

Кметът на Сливен Стефан Радев заяви, че изпитва огромен респект към хората, които се грижат за животновъдния и земеделскиа отрасъл в страната, за производството на такива качествени животни и храни. „Казват, че когато човек избира да се занимава с животновъдство, не избира професия, а начин на живот. Радвам се, че има толкова млади хора, които са се заели с тази нелека и отговорна работа. Сигурен съм, че този сектор ще продължи да се развива“, каза Стефан Радев.

На животновъдното изложение са представени над 700 от най-добрите животни, които се отглеждат у нас. Те са подбрани от 36 развъдни организации, които участват в тазгодишното изложение. 21 са развъдните организации, които са се погрижили за селекцията на най-многобройните животни, представляващи овцевъдството и козевъдството – над 400 от общо 40 породи. Говедовъдството е представено от 10 организации с над 140 животни от млечни, месодайни и автохтонни породи. 2 развъдни организации представят биволовъдството у нас с 19 биволи от породата „Българска мурра“. Коневъдството участва с две ръзвъдни организации, а кучевъдството с 1.

Утре, когато ще бъде и последният ден от тридневното изложение, ще се проведе търг за разплодни юници, коне, женски агнета и кочлета. Ще има наддаване, за да се получи истинската пазарна цена, каза по време на изложението заместник-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров.

Още снимки от новината

-----
-----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев