Заместник – министър Деница Николова: Над 220 млн.лв., нисколихвено кредитиране, са предвидени за Южна България по ОПРР

----
24.10.2018 / 12:45

Възможностите за финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ представиха днес в Сливен. Форумът бе открит от заместник-министъра на регионалното развитие Деница Николова. Нисколихвеното кредитиране е за проекти в градска среда, спортна и културна инфраструктура, енергийна ефективност, зони за икономическо развитие и интегриран градски транспорт, както и обекти на културното и религиозно наследство от национално и световно значение. „Основният акцент в това финансиране е, че всички проекти трябва да генерират приходи, за да могат да изплащат своите кредити в рамките на периода, за който са отпуснати. Това дава възможност за стимулиране на формирането на публично – частни партньорства, а с генерирането на приходи може да се осигури възможност за изпълнение на по – устойчиви проекти. Ако бенефициентите не успяват да генерират достатъчно приходи, има възможност за безвъзмездна финансова помощ, която ще се осигурява по ОП „Региони в растеж“. Проектите могат да се разработват не само от държавните институции и организации, но и частния сектор, бизнеса и неправителствените организации“, обясни зам.-министър Николова.

За Южна България финансовият ресурс е в размер на 220,5 млн. лв., от които 135,5 млн. лв. са от ОПРР 2014-2020 и 85 млн. лв. съфинансиране от обединението. Средствата ще бъдат отпускани от специален фонд, за срок до 20 години, допълни заместник – министър Николова.

От своя страна заместник – кметът Стоян Марков заяви, че Община Сливен има готовност да кандидатства с проекти за възстановяване на паметници на културата и изграждане на прилежаща инфраструктура на стойност близо 8 млн. лв.

Информационният ден е част от кампанията на МРРБ за популяризиране на възможностите за изпълнение на проекти чрез финансови инструменти в ключови направления чрез Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г.

 

Още снимки от новината

----
-------
----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев