Министър Тотю Младенов: „Догодина няма да има намаление на пенсиите”

Т.Младенов
16.09.2010 / 12:30

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви в Сливен, че през 2011 година няма да има намаление на пенсиите. Той информира, че по негова заповед за три месеца Главна инспекция по труда и НАП са проверили над 80 хиляди предприятия. Проверките са предприети като мярка за справяне със сивата икономика. Установени са над 1 800 случая на хора, които работят без трудови договори. Глобата за работодателите е 15 000 лева. Министър Младенов увери, че проверките ще продължат и определи като престъпление наемането на работа без трудови договори. В тази връзка се правят предложения в Кодекса за социално осигуряване. „Ние не увеличаваме възрастна за пенсиониране, а искаме да се увеличи плавно осигурителния стаж”, увери социалният министър.

Според него българите, които са работили с трудови договори и са осигурявани, няма да имат проблеми с осигурителния стаж. Ще имат проблеми тези хора, които са работили и продължават да работят в сивата икономика без трудови договори и без да се осигуряват. „Това е идеята на реформата, която предлагаме”, каза министърът. Той бе на посещение в Сливен, където се срещна с областния управител Марин Кавръков, кметове на общини от областта, депутати и директори на структурите на МТСП, НОИ и социалните партньори.

На срещата бяха обсъдени заетостта, условията на труд в предприятията и социалните услуги. Министър Младенов посети и Дневен център за деца с увреждания и Дневен център за възрастни хора с увреждания в Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев