Юлиана Колева: Веригата от престъпления, сраснала с държавните органи, е основният мотив за създаването на Специализиран съд

18.09.2010 / 19:33

Реформата в съдебната власт е сред приоритетите на правителството на Политическа партия ГЕРБ. „Вече са подготвени законопроекти, които вероятно скоро ще влязат на първо четене в пленарна зала. Те са изменения и допълнения в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, които въвеждат в системата на съдилищата така наречения специализиран съд”, заяви народният представител от ГЕРБ-Сливен и член на правната комисия Юлиана Колева.

Тя обясни, че става дума за нова наказателна система с паралелни структури на органи за доразследване, прокуратура и съд на две инстанции. Първоинстанционият съд ще бъде с ранг на окръжен съд, второинстанционният - с ранг на апелативен. Като трета инстанция ще служи Общият върховен касационен съд. Идеята е, специализираният съд да се съсредоточи в едно по-бързо производство при разглеждането на дела срещу организираната престъпност и корупция. „Това са делата, при които нашите обикновени съдебни органи изпитват затруднения. До известна степен това се дължи на сложността на делата, на това, че нашата съдебна система няма дългогодишен опит в разкриването, разследването и наказването на този вид престъпления и второ, дължи се на огромната верига от такива престъпления, която е сраснала със самите държавни органи. Това е и основния мотив за създаването на специализирания съд”, коментира Колева.

Юристите в правната комисия са обединени около идеята, че този съд трябва да е специализиран по материя, в определен вид престъпления, за да бъде действително ефективен. „На първо четене в комисията текстът беше приет в един вариант. След изслушване и на другите групи и на специалистите в тази сфера обаче, решихме да направим корекция по отношение на обема на дела, който ще разглежда този съд. Досега колегите, които работиха върху законопроекта настояваха той да разглежда и делата, свързани с престъпната дейност на лицата, облечени с власт, но правната комисия и специалистите смятат, че ако ние определим един кръг от хора, които да са подсъдни на този съд, много лесно може тази съдебна процедура да се изроди в някаква степен на политически отношения. Освен всичко останало теоретиците са категорични, че това ще попречи на съда да бъде специализиран. Той трябва да бъде специализиран по материя. Не да гледа дела, защото са извършени от някаква персона, а да бъде специализиран в определен вид престъпления за да бъде действително ефективен. Точно този вид специализация търсим”, каза още Колева.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев