Директорът на фонд „Земеделие” бе в Сливен по покана на Десислава Танева

фонд "Земеделие"
25.10.2010 / 19:13

Светослав Симеонов, изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие”, се срещна с представители на три земеделски организации в Сливен. Посещението бе по покана на депутата от ПП ГЕРБ Десислава Танева, която е председател на Парламентарната комисия по земеделие.

„Благодаря на Десислава Танева. Това е една много хубава инициатива. Фондът показва, че не е само в София, а ние можем да дойдем тук и да се запознаем с проблемите на място. Всеки от производителите ни е важен и посещението ни дава възможност да се ориентираме и да работим в посока изчистване на проблемите”, каза Симеонов.

Той бе категоричен, че във фонд „Земеделие” няма тенденция да се внасят морално остарели проекти, а производителите винаги се интересуват от последните новости в областта на земеделието и преработвателните линии. Срещата с представителите на сливенските организации показа, че проблемите, които имат земеделците в област Сливен, не са по-различни от тези в останалите региони. Всички искат по-добра и ясна комуникация с институциите и по-бързо финансиране. Производителите на праскови изразиха притеснението си, че са поставени в неравностойно положение с колегите им от Гърция, които получават по-високи субсидии. За българските производители парите са 10 евро за декар, а за гръцките – 180. „Размерът на субсидията за България е бил обект на преговори преди нашето членство в Евросъюза. Имаме желание да изравняваме субсидиите с другите страни. Смятаме този въпрос да бъде повдигнат пред Брюксел”, каза Симеонов. Десислава Танева заяви, че това, което може да се направи, е при договарянето на стопанската политика за следващия период след 2013 година, да се поиска да има възможност да се подпомагат допълнително тези производства, така че да да поставени при равни условия с другите страни.

Симеонов обяви, че тази седмица изтича срокът за изчистване на застъпванията на земеделски земи. Той бе категоричен, че срокът повече няма да бъде удължаван, а тези, които не изпълнят ангажимента си, ще бъдат лишени от субсидия.

Директорът на Държавен фонд „Земеделие” припомни, че преди няколко седмици са отпуснати линии за подпомагане на свиневъди и птицевъди. Сроковете за подаване на документи са до 15 ноември. Животновъдите ще могат да получат субсидиите си на глава животно през декември. Полагат се и усилия да стартира единното плащане на площ.

Още снимки от новината

среща фонд "Земеделие"
фонд "Земеделие"

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев