Юлияна Колева: „Изборният кодекс е съобразен с европейските изисквания”

Юлиана Колева
07.01.2011 / 16:23

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Юлияна Колева заяви, че Изборният кодекс е съобразен изцяло с европейските изисквания. „Ние не бихме имали нищо против да изпратим проекта на Венецианската комисия, ако не знаехме предварително какви са препоръките на европейските институции. От 2 000 година до сега са натрупани множество препоръки от страна на най-различни органи на ЕС, с които Изборният кодекс е съобразен изцяло”, каза Колева. Тя изрази задоволство от факта, че кодекса за първи път регламентира финансирането на предизборните кампании така, както е направено в добрите европейски практики. „До сега на местни избори в България на практика нямаше праг, който да похарчи една партия в национален мащаб. Когато сметнахме за какви разходи какво става въпрос и обобщихме резултатите, се оказа, че една партия харчи между 80 и 100 милиона за местни избори и то законово установени. Това е невероятен разход! Убедена съм, че финансирането на кампаниите в кодекса е уредено по многократно по-прозрачен начин отколкото до сега”, каза Юлияна Колева. Тя уточни, че ще се създаде регистър към Сметната палата, в който ще се вписват всички дарения по време на кампанията, както и предоставянето на всякакви безвъзмездни услуги към партиите. Информацията може да се следи ежедневно от журналисти и всеки друг, който се интересува от тези въпроси. Друг важен акцент от Изборния кодекс е уеднаквяването на режима и правилата за гласуване.

„Те бяха разпилени в четири отделни закона и до голяма степен имаше известни противоречия и различен подход при различните видове избори. Този различен подход е запазен толкова, доколкото всички избори имат своите специфики, но има обобщаване на правилата, което ще доведе неминуемо до по-голяма яснота и научаване на тези общи принципи, които важат при всички избори”, допълни Колева. Тя уточни още, че разлика с досегашното законодателство има и в това, че всички политически сили и независими кандидати, които желаят да участват в изборите, минават през така наречената двойна регистрация. Всички партии се регистрират задължително при един и същи условия за участие в изборите и едва след това могат да правят коалиции помежду си. „Това е много важно, защото създава равнопоставеност между политическите сили. Те застават в коалиция не защото не могат самостоятелно да се явят на избори и има условия за създаване на безпринципни коалиции, а защото наистина имат общи идеи и програми. Срещу тази идея най-голям отпор се получи от двете коалиции- Коалиция за България и Синята коалиция, мотивирайки се с това, че има малки партии, които не могат да отговорят на условията за самостоятелна регистрация. За мен това беше несериозен аргумент. Когато става въпрос за национални избори как е възможно една политическа сила да не може да отговори на минималните изисквания за съществуване като партия, а да тръгва да се явява на избори?”.

Народният представител определи като много важно и полезно решаването на въпроса за уседналостта. „Смятам, че уседналостта като принцип за участие и гласуване на местни избори, защото нямаме уседналост за другите видове избори, е изключително важен фактор. Когато става въпрос за местни избори е необходима връзка между лицето, което избира кой да го управлява и лицето, което се кандидатира, с населеното място. Не може в едно населено място с 10 000 души да дойде автобус с 2 000 човека и те да решават кой да управлява и да си тръгнат. Те не са потърпевши от управлението, било то лошо или добро. Имам предвид не само избиратели, идващи от Турция, но и това разместване вътре в страната, по места, където местната власт е атрактивна за бизнеса”, поясни Колева. Тя смята, че изискването за уседналост е полезно и съобразено с европейските изисквания. „Като политическа сила бяхме поели ангажимент да изработим този Изборен кодекс и го направихме”, каза в заключение Колева.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев