Десислава Танева: „Иван Костов иска да реанимира политическото си влияние в обществото”

Десислава Танева
17.01.2011 / 19:48

Народният представител и председател на Парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева определи изявленията на Иван Костов срещу нея като политическо говорене. Според Танева по този начин лидерът на ДСБ иска да реанимира политическото си влияние в обществото. В публичното пространство Иван Костов се опита да вмени вина на Танева и зам.министъра на земеделското министерство Светлана Боянова за спекулирането с цената на хляба.

Получавала съм и друг път лични нападки, но никога не съм отговаряла. Сега го правя, защото това е свързано с цената на хляба. В личен план аз съм интересна на Иван Костов заради неговата позиция по отношение на местната власт в Сливен и ангажирането му с опозицията в града. Независимо от този негов ангажимент и в частност лично срещу мен, нека това да не става за сметка на спекулата с насъщния на хората. В крайна сметка дори в политиката следва да има морал”, каза Танева.

Тя обясни, че нашата държава по никакъв начин не може да регулира цените на хранителните продукти, в това число и на хляба, по какъвто и да било начин. Цената на зърното като основна суровина за производството на брашно и оттам на хляба, е международна и се определя на международните стокови борси.

Заместник-министър Светослава Боянова е отправила запитване до Европейската комисия дали може да се наложат някакви ограничения върху износа на зърно. Полученият отговор е бил отрицателен, защото така ще се нарушат свободните пазарни принципи, които са залегнали като основа на договорите ни за присъединяване и функционирането на самия Европейски съюз.

„Тази година цените на зърното бележат своя пик. България е малка страна и независимо от добрите добиви и количества на зърно, които произвеждаме годишно, ние не сме фактор, който определя международните цени, а напротив, цените бяха повлияни от много фактори тази година и наистина се повишиха на борсите”, допълни Танева. Тя заяви още, че зърнения баланс в страната е приблизително 1 580 000 тона и е предостатъчен до нова реколта, когато се очакват новите количества пшеница. За този период за изхранване на населението са необходими 680 хил. тона пшеница.

Тя припомни, че ролята на държавата, в лицето на Комисията за защита на конкуренцията, е да не допуска картелни споразумения, които да налагат високи цени. „Мога от името на държавата да кажа, че ние винаги стриктно ще следим да няма картелни споразумения. Там, където има съмнения за това, нека да се подават сигнали, които ще бъдат разглеждани и проверявани така, че това да не се допуска”, увери Десислава Танева.

Още снимки от новината

Десислава Танева

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев