Десислава Танева: Надявам се да няма ощетени животновъди

Десислава Танева
26.01.2011 / 20:11

Народният представител от ГЕРБ Десислава Танева и председател на Парламентарната комисия по земеделие изрази своето съжаление заради протеста на животновъдите в България. „Не мога да бъда щастлива от този факт, но трябва да призная, че част от опасенията на животновъдите, изразени на протеста, са основателни. Става въпрос за възможността да бъдат санкционирани животновъди, които са и ползватели на пасища и ливади, по повод на разминаване на заявените от тях площи за субсидии и ортофотокартата, която е актуализирана с различни екологични зони”, каза Танева.

Актуализацията е била валидна за 2009 година, когато фермерите са заявявали площите си за подпомагане. По-късно е направена актуализацията с тези екологични зони. По последни данни на Министерството на земеделието, общият размер на тези санкции е около 20 милиона лева, а засегнатите животновъди и земеделски производители са около 10 хиляди. В същото време, част от животновъдите и земеделските производители ще получат допълнителни плащания от 2009 г.

„В момента се търси вариант, допустим с регламентите на ЕС, така че тези санкции да не бъдат взети от дължимите плащания на животновъдите, които са заявили пасища и ливади. Надявам се от Министерството на земеделието да намерят такъв вариант. Факт е това разминаване, факт е по-късната актуализация с екологичните зони, но за това животновъдите и земеделските производители нямат вина и се надявам да се намери вариант, с който те да не бъдат ощетени”, допълни Танева.

Във връзка с недоволството и на тютюнопроизводители, тя информира, че за тях миналата година Министерството на земеделието и храните нотифицира държавна помощ в размер на близо 143 млн. лева за три години. Първата вече измина, а ако държавата има възможност, в следващите 2 години може да изплати средно по 70 млн. на година. Тази помощ, за разлика от предходната година, е за подкрепа на доходите на тютюнопроизводителите, при условие, че те преминат към алтернативно земеделие. Условието да се получат тези доходи е всеки тютюнопроизводител да има доходи от друга земеделска дейност.

„За съжаление, възможностите на бюджета, такива каквито бяха към декември, не позволиха за тютюнопроизводство да се заделят тези 70 млн. В момента се водят разговори между министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и министъра на финансите Симеон Дянков да може до месец юни, когато се направи разчета, да е възможно отделянето на тези средства”, каза Десислава Танева. Заявления за такова подпомагане са подали около 32 хиляди тютюнопроизводители. По сегашните уверения на министъра на финансите, ситуацията върви в положителна насока. По предложение на депутати от ПП ГЕРБ от тютюнопроизводителните райони, в Народното събрание и в Комисията по земеделие и гори е прието изменение на Закона за тютюна и тютюневите изделия. Чрез него се либерализира търговския режим така, че да няма лицензи за фирмите-изкупвачи, за да може да се получи пазарно увеличение на изкупната цена на тютюна.

„Срещу този закон има много силна опозиция от страна на БСП и ДПС, но ние се надяваме, че ще го приемем така, че тези производители да бъдат поставени при свободни пазарни условия, за да може всеки, който има интерес отвън, където цената е по-висока, да влезе, да даде по-висока цена и да изкупи тютюна. През изминалата седмица проведохме среща с осем от най-големите изкупвачи на тютюн в България, заедно с депутати от ГЕРБ, комисията по земеделие, ресорния заместник-министър и депутати от ДПС, да дебатираме проблема с ниските изкупни цени. Фирмите-изкупвачи се оправдават с качеството на тютюна, но е факт, че пазара в момента е затворен в 28 лицензианта на изкупуване”, каза в заключение Десислава Танева.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев