Зрително затруднени се запознаха с правата си от местни институции по проект на МГЕРБ

001
16.04.2011 / 20:55

Проведе се кръгла маса по проекта „Под слънцето има място за всички, има и за нас”, организиран с помощта на МГЕРБ – Сливен. Проектът е насочен към зрително затруднени деца от Сливен, които учат в общообразователни училища и техните родители, както и към млади хора и семействата им. В срещата взеха участие експерти, представители на част от институциите, свързани със зрително затруднени хора. В хода на получилата се дискусия, участниците по проекта зададоха своите въпроси към Мариана Жекова от Комисия за защита от дискриминация, Татяна Василева от РЗОК, Стефка Каменова от НАП, Валентина Дичева от АСП, Диана Кънева от СОУ „Й.Йовков” и Даряна Костова от РУСО. Експертите се ангажираха с разрешаването на част от поставените проблеми. В резултат на проведената кръгла маса зрително затруднените бяха информирани със своите права и задължения от местните институции.

Бе поставен въпрос защо от Бюро по труда отказват да приемат документи за работа на инвалиди. Марияна Жекова от комисията по дискриминация отговори, че в случаи, когато има отказ от някаква услуга, трябва да се пита на какво основание. „Можете да подадете жалба, ние имаме правен отдел, който я разглежда и да казва дали е основателно или не. За да имате доказателства пред нашата комисия, ви съветвам да се обърнете към директора на съответната институция, от която сте получили отказ”, каза тя. От младежката организация на ГЕРБ предложиха да се инициира посещение в бюрото по труда с някои от зрително затруднените, които да зададат своите въпроси на място и евентуално да подадат своите молби за работа.

На въпрос как влия върху размера на пенсията за натрупаният трудов стаж след датата на пенсиониране, Даряна Костова от РУСО-Сливен отговори:

„Всяка една година стаж след датата на инвалидизиране, съответно на пенсиониране, носи по 1,1 процент върху пенсията, но след като се изравни с гарантирания от държавата минимален размер”.

Още снимки от новината

002
003
004

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев