Промените в НК не застрашават свободата на словото, смята депутатът от ГЕРБ Юлияна Колева

001
05.05.2011 / 11:36

Според народния представител от ГЕРБ Юлияна Колева промените в Наказателния кодекс няма да застрашат свободата на словото и медиите. Така тя коментира негативните реакции към поправките. С промените се въвеждат наказания от 1 до 4 години, вместо глоби, за тези, които чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по-друг начин проповядват или подбуждат към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност. Наказанието е лишаване от свобода от една до четири години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и обществено порицание.

„Този текст, който въвеждаме, е за разпространение на такъв тип изявления и писмени материали, които биха могли да застрашат целостта на обществото. Освен това биха могли да се смятат за разпространители на някаква антинародностна, антиетническа или антиидеологическа пропаганда”, каза Юлияна Колева. Тя припомни, че и до сега в Наказателния кодекс е имало текст, според който всеки, създаващ условия за расова омраза, проповядва фашистки и други антихуманни идеологии, носи наказателна отговорност. „Този текст е подобен, той не е измислен от нашите вносители, а е транспониране на една европейска директива. Имаше предложение от народния представител Лъчезар Тошев от групата на Синята коалиция за специално квалифициран състав за публицисти, журналисти и учители, които пред голяма аудитория изразяват негативни нагласи и несъгласие срещу няколко конкретни събития. Например, там бяха включени жертвите от кланетата през Априлското въстание, жертвите на тоталитарните режими, които всъщност могат да бъдат отричани от такъв тип хора и това може да представлява някаква антибългарска, антихуманна и т.н. теза. Този текст го отхвърлихме, защото се създава неравнопоставеност между различните субекти на престъплението. Вярно е, че този вид хора могат да влияят върху по-големи маси хора, но от друга страна, всеки може да създаде условия да бъде чут от по-големи групи хора. Освен това, този текст, който ние приехме, е твърде универсален и дава възможност за преценка и от страна на органите на прокуратурата, на съда, дали това е израз на някакво убеждение и в този смисъл то не е престъпление или това изявление е целенасочена пропаганда. Става въпрос за всеки субект, това е един, който предпазва обществото от словесно въздействие”, допълни Колева.

Тя припомни, че българските депутати наложиха наказание и за хора, които оправдават, отричат или грубо омаловажават извършено престъпление против мира и човечеството. Който по какъвто и да е начин оправдава, отрича или грубо омаловажава извършено престъпление против мира и човечеството и с това създаде опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи от хора, обединени по раса, цвят на кожата, религия, произход, национална или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години. За подбудителство към такова престъпление наказанието е лишаване от свобода до една година.

Други промени в Наказателния кодекс, които бяха приети на второ четене през април в Народното събрание, предвиждат наказание до пет години лишаване от свобода за организиране или участие в боеве с животни. Това наказание се налага и за отглеждане, трениране или предоставяне на животни за боеве. Наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба от пет до петдесет хиляди лева, когато деянието е извършено повторно, е извършено от ветеринарен лекар или техник, от лице осъществяващо дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях. Същото е наказанието и когато на боевете присъства малолетно или непълнолетно лице, когато боевете се заснемат с цел разпространение, както и за онзи, който организира или участва в залагания при боеве с животни. Депутатите гласуваха още наказание за този, който, като прояви жестокост към животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане. Санкцията е лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до пет хиляди лева. Ако това стане на публично място или в присъствие на малолетно или непълнолетно лице, извършителят се наказва с лишаване от свобода от една до три години.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев