Забрана за изграждане на ВЕИ върху плодородни земи одобри комисията по земеделие в НС

001
05.05.2011 / 11:39

Парламентарната комисия по земеделие одобри на второ четене поправки в Закона за опазване на земеделски земи. Председателят на комисията Десислава Танева заяви, че с промените се забранява върху най-плодородните селскостопански земи – от първа до четвърта категория, да се изграждат централи за електричество от слънчева енергия. Пред тази забрана ще се изправят инвеститорите във фотоволтаични /ВЕИ/ проекти, ако поправката бъде гласувана и в парламента.

С гласовете на ГЕРБ комисията е приела слънчевите централи да се допускат само върху неполивни земи от пета до десета категория или върху такива, които не са определени като земеделски. Изключение се прави в случаите, когато инсталацията произвежда зелена енергия за собствени нужди.

”Фотоволтаичните централи покриват голяма площ, която впоследствие не може да се обработва”, аргументира поправката Десислава Танева. По думите й вятърните генератори не създават такъв проблем, защото при тях се налага промяна на предназначението на много по-малка площ, която е необходима за поставяне на основите на турбината.

Промяната на предназначението на земите да става невалидно, ако до 3 месеца собственикът или инвеститорът не платят дължимата държавна такса, искат в сектора. Предприемачите ще разполагат с 3 години, за да получат строително разрешително, и с 6 години, за да стартират строителството, преди да се обезсили решението за изваждане на земите от земеделския фонд.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев