Десислава Танева: „Ще продължава политиката ни по изграждане на магистрали в страната”

снимка - ТВ7
27.05.2011 / 22:12

Народният представител от ГЕРБ-Сливен Десислава Танева изрази задоволство, че обявеното като приоритет на правителството построяване на магистрали, се реализира успешно. Депутатът участва в предаването „Пряка демокрация” на ТВ 7, което се излъчи директно от площад „Хаджи Димитър” в Сливен.

„Още в предизборната кампания на ПП ГЕРБ за парламентарните избори, едно от моите лични послания, доколкото е в моите правомощия, бе да съдействам за довършването на магистрала „Тракия”. Много съм щастлива, че през този мандат тя ще бъде завършена”, каза Танева. Тя информира, че към края на месец май строителството по трите ЛОТ-а на магистралата са завършени на над 30 процента, а цените, които са постигнати, са най-ниските в Европа за строителство на магистрала от този тип. Танева отбеляза, че връзката на Сливен с магистралата е много близо, но все пак ще настоява да се изгради нов пътен възел, който да се проектира край Кермен. Този въпрос е поставян нееднократно от областния управител на Сливен. „Мисля, че пътния възел край Кермен, при всички случаи след пускането на „Тракия”, ще се проектира и при възможност ще се финансира от бюджета. Според мен най-важно е, че строителството на магистралата върви с добри темпове и ще бъде пусната, а направения подход е много близо и се намира между Сливен и Ямбол”, допълни депутатът от ГЕРБ. Танева увери, че ще се продължава с политиката за приключването на строежа на АМ „Тракия” и проектирането и изграждането на останалите магистрали.

Народният представител заяви още, че правителството работи в посока за подобряване на икономиката, доколкото позволяват финансовите възможности. Очакванията са, че до края на лятото ще има решение за компенсация на доходите на българските граждани, имайки предвид водещите се в момента разговори със социалните партньори.

По дебатираната тема за местното самоуправление и финансова децентрализация, Десислава Танева заяви, че в тази посока правителството работи в изключително тясно сътрудничество и комуникация с НСОРБ. „Към момента работим към едно ресурсно обезпечаване на общините. Направиха се законови промени, с които отдадохме на общините таксите от концесии на подземните богатства, на минералните извори и на рудните изкопаеми. Също така, много имоти, които държавата имаше и не можеше да управлява ефективно, бяха безвъзмездно преотстъпени на общините”, каза Танева. Според нея между отделните общини съществува диспропорция и липсва административен капацитет в малките общини. „Диспропорцията идва от потенциала, с който разполагат тези общини - административно обслужване, администриране на процесите и проектите, интелектуален и финансов потенциал, който идва от формирането на местните бюджети. Този проблем генерално би се решил чрез административната реформа с окрупняването на общините. Част от предложенията на НСОРБ за оставяне на част от Корпоративния данък и ДОО за ползване в местните бюджети, биха могли да се реализират само с една такава административна реформа”. Десислава Танева информира още, че всички общини в България имат подадени 2 929 проекта по различните оперативни програми на стойност 3 милиарда и 700 милиона евро, като договорените средства са за 2 милиарда и 184 милиона. „Независимо от всички затруднения от административен характер, мисля, че този труд на общинските власти трябва да бъде оценен”.

Депутатът подчерта, че страната ни се намира в много важен момент за договарянето на следващите програмни периоди. За сектор земеделие в края на юли се очаква първият нормативен документ, върху който ще започне дебат и с който ще се поставят основите на принципа на общата селскостопанска политика след 2014 година. „Като управляваща партия имаме план, според който провеждаме дебати по всички региони, с представители на земеделските производители и на опозицията. Имаме пълно съгласие по отношение на политиките, които трябва да се следват. Специално за този сектор без консенсус няма как да устоим националните си интереси”, увери Танева.

По време на предаването тя отбеляза, че единомислието между народните представители за решаването на проблемите е нормално, въпреки политическите различия, тъй като става въпрос за живота на всички граждани на Сливен. По темата за младите хора и тяхното нежелание да остават в родните си градове и в страната, тя заяви, че държавата трябва да положи усилия да осигури условия на младите хора, с които да ги задържи. Според нея трябва да се тръгне от нуждите на бизнеса от кадри и да се инвестира в образованието в тази посока.

Танева съобщи, че работи за възстановяване на Медицинския колеж в Сливен. Тя изрази увереността си, че за да успяваме, трябва да обединяваме силите си, да мислим конструктивно и позитивно.

 

Още снимки от новината

---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев