Юлияна Колева: „Със специализираните прокуратури и съдилища ще има по-бързо правораздаване

Юлияна Колева
29.07.2011 / 14:15

Народният представител от ГЕРБ-Сливен и член на Парламентарната правна комисия Юлияна Колева заяви, че Народното събрание е изпълнило ангажимента си законодателно да оформи статута и механизма на функциониране и процедурите за разглеждане на делата на Специализираните съдилища и прокуратури. Тя обясни удължаването на срока за започване на работа на тези структури с неизпълнения ангажимент от страна на Висшия съдебен съвет и Министерството на правосъдието.

„Специализираните структури /съд, прокуратура/ трябваше да започнат работата си през август тази година. Към момента на приемане законопроекта за отлагане на работата им, Висшият съдебен съвет не бе избрал административните ръководители. Не са назначени и съдиите и прокурорите. Министерството на правосъдието не е завършило ремонта на сградата, в която ще се помещават съдилищата и прокуратурите. Така че, Народното събрание нямаше друг изход, освен да определи нов срок, който е 1 януари 2012 г. В противен случай ще настъпи хаос при разглеждането на делата, подсъдни на специализираните структури – общите съдилища няма да могат да ги разглеждат, а новите няма да ги има”, каза Колева.

Според нея за да започне практическата работа в специализираните съдилища, е необходимо ръководството на съдебната власт, в лицето на ВСС, както и изпълнителната власт, в лицето на Министерството на правосъдието, да изпълнят своите ангажименти. От друга страна, острата негативна реакция от страна на опозиционните партии към създаването на специализираните структури, внася в действащите съдии и прокурори колебливост за кандидатстване и явяване на конкурсите за назначаване в тях. „Внушението е, че специализираните структури няма да функционират трайно. Основните предимства са, че специализираните прокуратури и съдилища ще се концентрират върху разглеждане на определен вид наказателни дела, свързани с организираната престъпност и по този начин ще се стигне до по-бързо правораздаване по тях, по-добра специализация при разследването и разглеждането на делата, както и до облекчаване работата на общите съдилища и прокуратури от този вид дела, които по принцип са обемни и сложни и заемат много време. Недостатъкът е във възможността темата да се използва популистки и да се плаши обществото, че се създава извънреден съд, което е абсолютно забранено от Конституцията и е недопустимо в демократична държава. Работата на специализираните съдилища и прокуратури е разследване и разглеждане на определен вид дела, свързани с организирана престъпна дейност, които са изчерпателно изброени в НПК”, допълни Колева.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев