Бойко Борисов: Без реформи след 3 г. няма пенсии

---
15.11.2011 / 18:27

- Г-н премиер, преди време казахте, че бюджетът за 2012 г. е лош за министрите и добър за хората. Но разчетите предвиждат замразяване на пенсии и заплати. Как ще го харесат хората?

 

- От първия ден, в който дойде това правителство, започна да изплаща високите пенсии. Това веднъж. Второ, повишихме вдовишките пенсии. Трето, в бюджета за 2012 г. има 250 млн. повече за пенсии. Четвърто, в средата на годината, от май месец, възнамеряваме да вдигнем най-ниските пенсии от 136 лева на 145 лева. Вдигнахме веднъж минималната работна заплата и ще я вдигнем още веднъж на 290 лв. Думата "замразяване" е крайно неточна и некоректна.

 

- Да, но ако заради кризата икономиката тръгне рязко надолу, как ще се компенсира това?

 

- Слагаме 1,5% буфер в дефицита. Обаче задълженията на НОИ са огромни и правителство след правителство се държат така, сякаш НОИ е нещо извън държавата. А всъщност ние пълним НОИ с данъците. Защото предишните правителства не излязоха честно да кажат на хората, че с тази пенсионна възраст не може да се издържа системата. Докато икономиката вървеше добре в световен план, чрез бюджета се попълваше НОИ. Но това е една порочна практика.

 

- Ще поискате ли отново дебат за промените в пенсионната система?

 

- Въпросът вече не е за дебатиране. Неслучайно казах, че правителствата досега - дали са леви, десни или центристки - са били във всички случаи популистки и не са искали да кажат истината. Какво да дебатираме? Наливаш пари в НОИ с пълното съзнание, че те никога няма да се възвърнат. Това е изчислено математически. И две плюс едно не прави четири. Другото едно трябва да го вземеш от бюджета и вместо да отиде за образование, за култура или за спорт или за инфраструктура, то отива в НОИ. И това го знае всеки средно грамотен човек в тази държава. Понеже е непопулярно, не са искали да го говорят и не са искали да го правят. Но аз винаги съм бил честен с хората. И затова казвам, че сега е моментът да се направи. Европа вече го прави. Ако не искаме да стане така, че след 2-3 години никой да няма пенсия, трябва да направим тази реформа.

 

- Възможно ли е да се стигне до такава крайност?

 

- Когато една система изпада във все по-голям дълг, какъв ще е изходът? Ето БДЖ. НОИ удивително прилича на железниците. Всяка година се дотира от бюджета, тоест от парите на хората. Година след година. Защо? Защото е непопулярно да кажеш - или се преструктурирайте и занулете положението, или другата дума е фалит и тя е измислена за такива случаи.

 

- Не бяха ли доста колебливи реформите досега заради предстоящите избори?

 

- Ние не сме се колебали дали има избори или не. Направихме много тежки реформи и сега продължаваме да ги правим. Още повече че искаме да станат с най-ниските данъци.

 

- Но за реформите също трябват пари. Откъде ще ги вземете?

 

- Вчера слушах шефове от БАН, които се имат за икономисти. Сега разбирам защо академията е на това дередже. Когато казваш "дайте повече пари, за да се увеличи потреблението", трябва да кажеш и откъде да ги вземеш. Ако пипаш фискалния резерв, трябва да знаеш какво ще се случи. Държавата веднага слиза надолу, защото кредитните агенции, външните пазари реагират. Ставаш като Гърция и Италия. Това са приказки на хора, които искат да се харесат на слушателя. Аз неслучайно се сравних с хирург преди време. Като отидеш в болница и те прегледат, ти си с истинската надежда докторът да каже: "всичко ти е наред". Тогава той ти е най-мил. Но ако ти каже: "имаш тумор, който ако незабавно не се оперира, просто ще умреш"? Това те смазва и ти разваля настроението, както и на всички около тебе. Но се оставяш в ръцете му, защото ти дава шанс да оцелееш. Затова, ако сега не проведем тези операции и се забавим или излъжем пациента, че е добре, той ще живее максимум една, две години. Слушах сутринта и Милен Велчев. По "неговия" дълг трябва да платим още 4 милиарда от 2013 г. до 2015 г.

 

- Той каза, че дългът всъщност само се трансформира.

 

- Оставете тези неща. А ако не се трансформира? В условията на най-тежката криза в света и Европа тръгва в рецесия. Кой ще ги вземе тези облигации? Кой ще приеме този дълг? В същото време на столицата й вдигнаха кредитния рейтинг пак, и "Мудис" ни вдигна рейтинга заради всички реформи, които се правят в България и заради това, че ние не взимаме заеми и се опитваме според възможностите на държавата да се справяме. Това в дългосрочен план е изключително добро за нас. И когато са емитирали тези облигации, поне да бяха направили магистрала "Тракия", вместо сега да кофинансираме с 20% инфраструктурните проекти. Тези пари можеха да са малък буфер, за да плащаме с тях други неща.

 

- Ще се прави ли по-сериозна реформа в здравеопазването, защото докторите коментираха, че промените в Бърза помощ са по-скоро козметични?

 

- Ще въведем електронни здравни карти, това е дълбока реформа. В администрацията пък всяка сряда ми докладват как се движи електронното правителство. В рамките на осем месеца трябва да е факт. Защото се оказа, че предишните правителства щедро са пилели пари. Всяко министерство си е правило някаква система, обаче между тях няма съвместимост. Затова сега събираме всякакъв опит, за да дадем минимални средства да се свържат в една система. В тази връзка трябва да кажа, че съм много благодарен на Пламен Орешарски, защото ги е спрял да не откраднат всичките пари и е сложил около 2 млрд. лева в "Сребърния фонд", за да подпре фискалния резерв. Ако им беше позволил и този буфер да го похарчат, сега нямаше да имаме никакъв шанс.

 

- Какви други големи плащания ни предстоят?

 

- "Водното огледало" го има в бюджета, заложили сме 24 млн. лева, с които плащаме глупостта на Станишев и Доган.

 

- А вагоните на "Сименс" ще успеем ли да ги платим?

 

- Откъде да ги платим? Пак казвам, като са искали да си купят вагони, защо са вкарвали пари във фискалния резерв, а не са си платили борчовете? Очевидно, за да може сега, като вадим пари от фискалния резерв, да ни критикуват. Като имаш пари, защо не си плащаш борча, а ги трупаш на депозит? Каква е логиката да плащаш лихви по кредит? Няма такава. Ето, сега 4 млрд. лева ще трябва да спестим, за да платим онези облигации. 300 млн. лева трябва да дадем за мотрисите, 82 млн. лева трябва да дадем за хеликоптерите, това е последното плащане за тази година. "Белене" си върви по 25 млн. евро всяка година, плащаме лихви по кредита. За Дунав мост 2, ако не дадем още 45 млн. лева, ще остане паметник. Смятайте!

 

- Да разбираме ли, че парите ще трябва да се вземат от фискалния резерв?

 

- Като нация трябва да знаем, че тези, които сега излизат и претендират, че могат да управляват, са ни довели до тези плащания. И ако дойдат утре на власт, не могат да ви ги вдигнат, защото ще фалират държавата. Защото други държави се изкушиха от този лукс и в момента са в насипно състояние. Правят се кабинети на спасението, на единството. Какво ще решат? Ще почукат на вратата на Международния валутен фонд, ще вземат милиарди и после поколенията ще ги плащат.

 

- Депутати от ГЕРБ твърдят, че министрите не правят достатъчно реформи в своите ведомства. Ще смените ли ли някой от тях, ако не е достатъчно смел?

 

- Естествено. Не може всички да се оправдават с мен или с Дянков. Трябва да си поемат кръста и да си направят реформите. Да, реформите са непопулярни. За радост обаче българският народ оцени усилията ни. Аз съм много признателен, че народът гласува на изборите за честността.

 

Сега даваме пари за пръв път на животновъдите, на зеленчукопроизводителите. Пак дотираме със 70 млн. лева тютюнопроизводителите. Тези пари им ги даваме като социални. Защото ДПС години наред са ги държали в такова състояние и не са ползвали европейските програми и техните пари висят на бюджета на обикновения данъкоплатец.

 

- А как стои въпросът с инвестициите?

 

- Търсим инвестиции в бизнеса, които да носят веднъж работни места, второ - да генерират печалби за държавата. Защото всичките тези ВЕИ-та, дори енергийните проекти, които досега сме направили - те източват пари от държавата. Ако не го спрем това, след 1-2 години можем да се наложи да внасяме ток.

 

- Нали сега изнасяме?

 

- Изнасяме благодарение на "Козлодуй". Но ТЕЦ-овете, ако не си попълнят квотите за вредни газове или нямат пари да ги изпълнят, Европа ще ги спре. В един момент може да се озовем с липса на 2500 мегавата енергия. Сега има огромен наплив за инвестиции в зелени енергии, аз мога да пусна за 9000 мегавата веднага. Имаме хората с парите, но кой ги плаща после? Българският данъкоплатец. Скоро говорих с един от представителите на бизнеса в животновъдството, който казва: навсякъде, където бяхме, пазарите са отворени и ние не можем да смогнем да изнасяме. Не успяват да произведат, колкото искат пазарите. В Косово в магазините има само български стоки. Ние затова даваме 50 млн. лева помощ за животновъдите. Агнета и овце всички искат да купуват - и Европа, и Турция. А ние нямаме. Ако някой иска да работи и да почне да гледа овце и агнета, пазарите са отворени и ще му ги дотират, включително ще му подпишат договор да му изкупят това, което е произвел за следващата година.

 

- Маргарита Попова вече е вицепрезидент, кой ще довърши започнатото от нея?

 

- Имаме кандидат за министър. Когато трябва, ще изляза, ще го обявя и ще го представя на Министерския съвет. Мога да кажа, че е жена и не е от екипа на Попова.

 

- Носеха се слухове, че разговаряте и с бившия правосъден министър Антон Станков.

 

- Не съм го чувал от 5-6 години.

 

- След изборите казахте, че заслугата за успеха се дължи 99% на вицепремиера Цветан Цветанов и сте му благодарен. После обаче Дянков отряза бюджета на МВР. Цветанов не е ли недоволен?

 

- Не Дянков, аз режа бюджета, защото това е политика на правителството. Цветанов е най-важният елемент в тази политика и всичко става с неговото съгласие. Не само съгласие, разбиране, че това е единственият начин в следващите години държавата да е стабилна.

 

- Не се ли опасявате от протести в МВР?

 

- МВР трябваше да протестира, когато Стефан Данаилов обясняваше, че бюджетът на полицията е повече от този на здравеопазването. Това създаде огромен негативизъм в обществото към МВР. Можеха да излязат вчера на протест, когато от БАН казаха, че трябва да се изрежат парите на сектор "Сигурност", защото те вземат парите на другите, което не е вярно. Хората трябва да знаят, че има много дълго и дълбоко пазени тайни. Едната от тях е, че за МВР, МО, разузнаването, ДАНС, от бюджета в НОИ се попълват 680 млн. лева всяка година. Тоест тези пари се наслагват върху определените бюджети на тези ведомства и това са пари на данъкоплатците. Затова съм разпоредил на Дянков всичко това да се извади на масата и българското общество да го знае и да си прави изводите.

 

- А какво ще се случи, ако в сектора се премахне ранното пенсиониране?

 

- Това е като едно семейство, в което има лъжа, но двамата си съжителстват заради децата. Това не е здраво семейство. Какво значи да протестират? Да, това е халът на държавата. 20 години ние сме търпели това положение с мълчаливото съгласие на синдикатите, на партиите, на президента. И това се е случвало и в другите държави. Но в един момент Европа гръмна. Всеки ден европейските лидери с прискърбие говорят за апокалиптични неща.

 

- Възможно ли е да се случи този апокалипсис?

 

- Той вече се е случил.

 

- Да се разпадне Евросъюзът? Реален ли е подобен сценарий?

 

- Може, разбира се. Когато икономистите и финансистите говорят, партийните лидери трябва да слушат. В Маастрихт неслучайно е подписано споразумение за 3% дефицит. Още тогава се е преценило, че ако се допусне по-висок дефицит, това е риск за всички нас. И затова е тази паника сега.

 

- А ние как ще се спасяваме?

 

- Със стабилност - фискална и политическа.

 

- Да се върнем на сектор "Сигурност". Откакто стана ясно, че се режат парите на ДАНС, там има масови заявления за напускане.

 

- С ДАНС съм работил още като главен секретар. Аз винаги съм смятал, че в МВР, ДАНС, разузнаването, не парите са водещи. За момента те съумяват да се справят с намаления им бюджет, може да минем и без рестрикции. Те са се доказали като изключителни професионалисти. Както аз, така и светът ги оценява. Надявам се лесно да се разберем, ние правим дясна политика.

 

- Стана ясно, че скоро у нас ще дойде шефът на ФБР, който ви е голям приятел. Ще се видите ли с него?

 

- Да, естествено, че ще се видя с него, ние сме добри приятели. За радост му удължиха с две години мандата. Сега на посещение беше директорът на "Сикрет Сървис", преди една година беше директорът на ЦРУ. Имаме сериозна подкрепа. Въпросът сега е да съумеем, както в сферата на сигурността, така и в сферата на финансово-икономическите ни показатели, с Дянков и Трайков да балансираме системата и да минем напред.

 

- С новоизбрания президент обсъдихте ли вече държавни дела?

 

- Не. Аз като кажа нещо, то е казано. Плевнелиев от онази неделя нататък е избраният президент, друга институция. Ако нещо го интересува, винаги съм готов да седна, да му разкажа. На ГЕРБ този пост не му беше необходим. Чисто политически, ако го бяхме загубили, просто нямаше да останем на власт. И затова аз се радвам, че Плевнелиев е един сериозен човек, демократ, безпартиен, прагматик.

 

- Чия конкуренция в БСП предпочитате - на Станишев или на Първанов?

 

- Никога не съм давал акъл и никога не съм се месил в работата на другите партии. И никой не ми го е искал.

 

- БСП обяви ГЕРБ за основен опонент.

 

- БСП си е БСП. Нито Първанов, нито Станишев са нови лица или нещо различно, което може да очакваме в БСП като политика и начин на действие. Партията, която най-внимателно наблюдаваме и с която се съобразяваме, е ДПС. БСП без ДПС са нищо. Не бих искал да помагам или да преча на никой от лагерите - вътре в БСП, тяхна работа си е. Но БСП без Доган нямаше да вземат нито един от големите градове. Нито в Търговище, нито в Шумен, нито в Разград, БСП можеше да бие без ДПС. Ако ние бихме със 150 000 гласа БСП на президентските избори, над 350 000 гласа от от тези на Калфин са на ДПС. БСП е с половин милион гласа по-малко от ГЕРБ за президент. Елементарна математика, която Станишев избягва да прави. Ако ДПС имаше техен кандидат, БСП щеше да претърпи огромна загуба. Анализирам действията на ДПС и разбирам, че градове като Търговище, Шумен, Разград, Кърджали не могат да се вземат без ДПС. Очевидно предпочитат да ги дадат на БСП.

 

- ГЕРБ въпреки всичко постигна успех в смесените райони.

 

- В Дулово специално направихме доста добри пробиви. Но ще бъде много самодоволно да кажем, че можем и сами.

 

- Какво мислите за това, че Миглена Кунева може би ще направи партия?

 

- Демокрацията е, всеки може да прави партия и има право да участва в обществено-политическия живот. На Кунева й пожелавам успех във всички начинания.

 

- Чухте ли се с Берлускони след падането му от власт?

 

- Не. Надали му е до мен сега.

 

- Той беше един от вашите приятели сред европейските лидери.

 

- Всички премиери са ми приятели. Един от хората, с които най-много се разбираме, е холандският премиер Марк Рьоте.

 

- Но нали Холандия ни спира за Шенген? Рьоте щеше да идва, за да провери готовността ни за влизане в зоната.

 

- Преценихме, че е по-добре да отложим посещението му. Аз бях много уморен след изборите, а и трябваше да поработим още малко по тази тема. Самият той няма проблем с нашето правителство. Коалиционният им партньор иска сега и излизане от еврозоната или да се предоговаря Европа. Защото Холандия си е направила пенсионните системи, тя си е подредила къщичката и сега казват - да се оправят и другите, сиреч да направят това, за което аз настоявам в България. Иначе какво значи еврозона? Какво значи Европейски съюз? Някой да работи за сметка на другия. Няма такъв обяд. Германският данъкоплатец се бърка за още 600 милиарда евро и казват: бяхме дотук. Разликата е, че както в България, когато станаха заплатите и пенсиите 3 долара, никой не ни помогна. Така и сега. Ако не го направим, никой в Европа няма да ни помогне. Президентът Барозу и всички еврокомисари ни дават за пример, защото в земеделието сме усвоили с 54,4% повече пари от миналата година. В следващите две-три години това е живият резерв пари, които трябва да влязат в държавата. Лошо е, че трябва винаги да имаме и 20% резерв, да дофинансираме. Затова трябва да имаме стабилно правителство, защото много е вероятно 2014 г. да кажат: я да видим коя страна колко е усвоила от еврофондовете. И да кажат - усвоили сте 5 милиарда, ето ви 6. А не 14, както очакваме.

Медия: вестник ,,Стандарт‘‘
 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев