Възстановяват пътя Елена-Твърдица по настояване на депутата Десислава Танева и неин колега от Велико Търново

Десислава Танева
30.12.2011 / 15:07

Министерският съвет взе решение да се отпуснат средства за ремонт на пътя Твърдица-Елена. На своето последно заседание, проведено на 28 декември, кабинетът реши за възстановяването на пътя в Националния бюджет за следващата година да се предвидят 10 милиона лева. Това стана благодарение на настояването и съдействието от страна на народния представител от ГЕРБ-Сливен Десислава Танева и колегата й от Велико Търново Христо Христов.

Проходът Твърдица-Елена, който през Балкана свързва двете области, не е рехабилитиран от 1984 година и заради ужасното състояние, в което се намира, е неизползваем. Първоначалният проект за ремонта му е бил за 60 млн. лв. През последните седмици обаче финансовото министерство, съвместно с МРРБ са изготвили нов проект, който оптимизира разходите и е за малко под 10 млн. лв.

Процедурите ще стартират още през май, а се очаква ремонтът да приключи в края на октомври и проходът да бъде пуснат в експлоатация.

Десислава Танева е провела разговор с директора на Регионалния исторически музей в Сливен Георги Кюпчуков за изготвяне на списък на историческите паметници по пътя Твърдица-Елена, които могат да бъдат обект на културен туризъм и да са мотивация за туристически посещения. Списъкът ще бъде представен през месец януари 2012 г. от музеите в Сливен и Елена. Отварянето на пътя ще улесни достъпа до ски-зоната на Чумерна, където има условия за ски и еко-туризъм.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев