Десислава Танева организира обществено обсъждане на промените в Закона за горите

---
10.01.2012 / 22:58

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен и председател на Постоянната комисия по земеделие и гори в Народното събрание Десислава Танева организира в парламента дискусия по предложените промени в Закона за горите. На срещата присъстваха министърът на земеделието Мирослав Найденов, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, Красимир Каменов, зам.-изпълнителен директор на Агенцията по горите, председателят на регионалната комисия в парламента Любен Татарски, кметове, депутати, представители на неправителствения сектор, природозащитници.

Акцентът на срещата бе оспорвания текст по отношение на промени на режима за изграждане на ски-писти и съоръжения. На своето последно за миналата година заседание Кабинетът прие промените, с които, по думите на земеделския министър, се създават условия за развитие на туризма и регионите. Измененията предвиждат освен за стълбове за въздушни електропроводи, право на строеж върху поземлени имоти в горски територии, без промяна на предназначението на територията, да се учредява и за изграждане на стълбове за лифтове и влекове. Законът предвижда да се учредява право на ползване и върху съществуващи ски - писти. На дискусията бе изразено мнение, че промените облекчават режима за изграждане на лифтове и писти в планините. Против се обявиха някои организации, според които измененията са лобистки. Министър Найденов като вносител на текстовете, отхвърли категорично тези обвинения: „Да, земеделското министерство се подаде на лобизъм – лобизъм от страна на екоорганизациите”. Той допълни, че при приемането на сегашния Закон за горите е изтеглил текстовете, които сега отново се обсъждат. „За да ви угодим, трябва да изтеглим всички текстове, да залесим всички ски съоръжения и да изградим тренажори в училищата”, каза Найденов и заяви: „Тези промени трябва да се случат". Той смята, че досегашният закон е въвел рестрикции по отношение на зимно-туристическия бизнес и затова сега са се наложили промени. На срещата днес бе изказано мнение, че няма да се случат и прогнозите за масово изсичане на горите в България.

Законопроектът ще бъде предложен за обсъждане на първо четене на заседание на Комисията по земеделие и гори следващата сряда. Десислава Танева покани заинтересованите страни да присъстват, за да се продължи активния диалог за промени на текстове, които следват общата посока. „Нашата комисия има утре редовно заседание и можехме да обсъждаме промените, но искахме да направим тази среща. Трябва всички страни да чуят философията и виждането за това в каква посока трябва да вървим, какви са приоритетите и да се получи дебат, да има предложения и да стане така, че в окончателен вид да получим балансиране на интересите. При желания за истински конструктивен диалог можем да постигнем добри резултати. Направихме срещата, за да имаме повече време за обсъждане, включително и в разговори след това, да постигнем консенсус и баланс на обществения интерес”, каза Танева.

Зам.-шефът на агенцията на горите Красимир Каменов отхвърли категорично обвиненията, че държавата се лишава от десетки милиони левове като дава право на инвеститорите да строят на държавен терен, без да плащат такса за промяна на предназначението на земята. Те ще плащат такса за учредяване на право на строеж, която се определя по един и същ начин с тази за промяна на предназначението. Освен това теренът остава държавна собственост, заяви Каменов.

На опасенията за нарушаване на екологичното равновесия министърът на околната среда и водите Нона Караджова заяви, че промените в Закона за горите не отменят изискуемите процедури за екологична оценка на проектите. Независимо под каква форма се ползват земите, задължителна предпоставка е при разширение и ново строителство, да подлежат на съответствие с познатите закони за защита на природата и с оценките за въздействие върху околната среда, подчерта Караджова. Според нея статистиката показва увеличение на площта на горите и няма никаква опасност за тяхното намаляване и изчезване. „Зимен ски туризъм в България почти няма - цифрите го доказват. С този законопроект ще направим малка стъпка към преодоляване на тази липса", посочи Любен Татарски .

Въвеждането на лимит за застрояването на горски територии с линейни съоръжения ще премахне всички притеснения, свързани с промените в Закона за горите. Това заяви доц. Георги Костов, шеф на Селскостопанската академия и бивш зам.-министър по земеделието и храните. По думите му в закона трябва да се добави, че линейните съоръжения – лифтове, писти и друга инфраструктура, не могат да бъдат над 2% от общата площ на гората. Така няма да се стигне до неконтролируемо изсичане на дървесина и презастрояване със ски съоръжения. Той даде за пример Германия, където линейните съоръжения не надхвърлят 1.6% от площта на планинската територия.

Одобрение към проектозакона изразиха и от ски-федерацията. Според тях България чувствително изостава от държави като Словакия, Чехия и Румъния, които са с много по-слаб природен потенциал и ресурси за развитие на зимен туризъм. Земеделският министър призова от своя страна екологичните сдружения да не са толкова крайни в позицията си към промените, а да съдействат на държавата в контрола по прилагането на разпоредбите.

Десислава Танева изрази готовност за срещи и обсъждания преди заседанията на комисията по земеделие, за да се прецизират предложенията по други текстове и да се вземат най-правилните решения, които да са в интерес на обществото.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев