Диан Червенкондев: „Нужно е и европейско решение за добива на шистов газ”

Диан Червенкондев
18.01.2012 / 18:05

Парламентът наложи мораториум върху добива на шистов газ и прилагането на метода на хидравлично разбиване и сходни на него методи при проучване и добив на нефт и природен газ на територията нах България.

Депутатът ПП ГЕРБ-Сливен и член на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм Диан Червенкондев каза от парламентарната трибуна: „Напълно сме съгласни и подкрепяме тезата за енергийна сигурност и независимост, включително и за добиване на природни богатства от нашата земя, но не на всяка цена. Нека да погледнем какво прави Франция, в Ирландия също в част от територията добивът е напълно забранен. Тази тема в момента е отворена за Европейската комисия, за дирекциите за оценка на въздействието и ще е внесена в Европейския парламент”. От гласувалите 175 народни представители 166 бяха „за”, 6 - „против” и 3 „въздържали се”.

След гласуването Диан Червенкондев изрази задоволство от взетото решение, защото то е в полза на обществото. „Докато не се намери технология, която няма да повиляе негативно на околната среда и здравето на хората, няма да предприемем действия в тази посока. Днес направихме важна стъпка с национално значение и поглед към общоевропейско решение”, каза Червенкондев. Той е твърдо убеден, че освен национално, е нужно и европейско решение за добива на шистов газ.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев