Росен Плевнелиев и Маргарита Попова положиха клетва като президент и вицепрезидент

---
19.01.2012 / 10:39

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова се заклеха като президент и вицепрезидент на България. Те положиха клетва на тържествена церемония в парламента в присъствието на настоящия държавен глава Георги Първанов, цялото правителство начело с премиера Бойко Борисов, патриарх Максим, представители на съдебната власт, бившите президенти Желю Желев, Петър Стоянов, общественици, интелектуалци, дипломати.

 

Церемонията започна точно в 10:00 часа, когато председателят на Народното събрание Цецка Цачева покани официално президентската двойка да влезе в пленарна зала. По протокол тя припомни решението на ЦИК от 1 ноември 2011 г., с което бе удостоверен изборът на новата президентска двойка. Това бе последвано от самата клетва на Плевнелиев и Попова: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“.

 

След като каза „Заклех се“, Плевнелиев целуна кръста, поставен върху Евангелието и взе клетвения си лист. Българският патриарх и Софийски митрополит Максим благослови новите президент и вицепрезидент.

 

Тъй като вторият мандат на Първанов изтича тази неделя, на 22 януари, тогава ще се проведе и церемонията по встъпването в длъжност на новият президент и вицепрезидент – Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Тържественият ритуал ще се състои в неделя на пл. “Свети Александър Невски“.

 

“Съзнавам голямата лична отговорност и тази на институцията. Ще бъда президент на всички български граждани. Ще отстоявам надпартийността на институциите. Няма да забравя поетите ангажименти и не се страхувам да поема нови”, заяви Росен Плевнелиев в първото си слово като държавен глава. “Ще осигурявам постоянна прозрачност и отчетност на свършеното, защото съм за граждански контрол над дейността на политиците. Ще съдействам за отваряне на институциите, защото проблемите трябва да се решават с участието на хората”, каза още той.

 

Плевнелиев се обърна към всички демократично избрани досега президенти на републиката – Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов, които присъстват в пленарна зала, с думите: „Вие работихте за успешния преход на България към модерна демокрация. Вие се стремяхте да утвърдите авторитета на институцията в страната и по света и аз ви благодаря за това. Сигурен съм, че ще продължите да работите заедно с всички нас за една по-добра България“. Той допълни, че за него да си президент не е въпрос единствено на пост – това е кауза.

 

Росен Плевнелиев заяви, че не очаква да бъде обичан от всички български граждани, но държи да бъде компетентен и да си свърши добре работата. „Влизам в президентството, не за да упражнявам самоцелна власт. Няма да участвам в политически интриги, няма да преча и ще бъда политически арбитър“, заяви президентът Плевнелиев.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев