Бойко Борисов за това какви мерки ще предприемат управляващите

---
07.02.2012 / 12:21

Медия: бТВ, "Тази сутрин"

 

Водещ: Имаме връзка с министър-председателя Бойко Борисов. Здравейте.

 

 

Бойко Борисов: Добър ден.

 

Водещ: Може ли да ни кажете, господин Борисов извън усилията, да, виждаме, че властите и министрите, които на място сте ги изпратили е да се борят с последствията и да помагат на хората. Извън това нещо, което може да добавите като нужда от някаква помощ за хората на места, на които не успявате да окажете такава помощ има ли?

 

Бойко Борисов: До този момент няма поне такива данни. Първо, съболезнования на близките на починалите. Не случайно четири министри са там във всички населени места, където е необходимо, плюс началникът на Генералния щаб, началникът на..., на Националната енергийна компания Андонов. Делян Добрев, зам.-министърът по енергетика е пък в мините от вчера и съм му казал да не мърда оттам и всичко останало. Но въпросът беше, кога ще стане и цялата трагедия е, че не може категорично да кажем, че няма пак да стане.

 

Водещ: Именно това е големият проблем, защото това, което описвате като усилие в момента е нещо, което е след трагедията, след жертвите. Големият въпрос, поставен и от събеседник преди малко е, че стотици язовири са в занемарено състояние и имат предписания и нямо кой да контролира дали тези предписания се изпълняват. Виждате, че от една пукнатина става смърт след години бездействие?

 

Бойко Борисов: Вижте, то не е само бездействие, то е безстопанственост и в същото време дори на моменти за запазване на някакви частни интереси граничи с престъпление.

 

Водещ: И какво ще се промени?

 

Бойко Борисов: За съжаление четири – пет месеца между общини, министерства вървят, какви ли не преписки и ме запознават непрекъснато. И трябва да ви кажа особено в земеделието, когато сега правеха кадастър образно казано на язовирите се оказа, че има язовири, които ги няма и изобщо не се водят на никой.

 

Водещ: Просто си стоят така?

 

Бойко Борисов: Изобщо ги няма на картата, че има язовири.

 

Водещ: Това е някакъв абсурд, значи това ще се случи отново? Не искам да съм лош пророк, но излиза, че трябва и вие да вземете под обща шапка, вчера го намекнахте. Защото се оказва, че прехвърлянето.

 

Бойко Борисов: Чакам сега да минат няколко дена. Да се приберат и министрите, които на място вече там са, а и още повече аз самият и вчера бях и днес ще отида пак. Кристалина Георгиева си дойде, може би заедно ще отидем. Ще дадем още и финансови средства. Генералният въпрос за мен стои зад тази безстопанственост 22 годи.

 

Водещ: Как ще се промени?

 

Бойко Борисов: И единственото, което може да се прояви, да се централизира с много ясни права дали ще е агенция, дали към министерство ще го сложа, това ще го реша в следващите дни. Но практиката показва, държат язовирите цяло лято заради рибата и като дойде такъв момент и никой не се грижи за тях. И не искам да прехвърлям никаква отговорност на кметовете, защото съм бил и кмет.

 

Водещ: Именно.

 

Бойко Борисов: Селският кмет нито има специалисти, нито има пари да го поддържа. Местните феодали го натискат. Вземат язовира, напълнят го с риба, за да я продадат на Никулден, той човекът, какво да направи. Държавата в случая пък не може да се меси, защото има разделение на властите и затова това нещо ще го отрегулираме.

 

Водещ: Проверихте ли тази конкретна ситуация в село Бисер. Хората казват, че преди две години са написали подписка със страховете си, описани черно на бяло, със страховете си, че това, което се случи може да се случи. Пратили си го кмета. Очевидно през това време е спорил с военния министър в едно такова безсмислено разнасяне на документи кой трябва да оправи тази пукнатина. И в крайна сметка наказателна отговорност в България ще има ли отнети човешки животи заради подобна престъпна безотговорност. Помним случаят в Цар Калоян, нищо не мръдна тогава.

 

Бойко Борисов: Задължително трябва да има. Е, тогава там беше друго. Помните, че там дори властта не можахте да я намерите няколко дни, да се изкаже някой по въпроса.

 

Водещ: Говорим за ситуация преди стане нужда да търсим властта. Говорим за възможност да има някакви датчици, някакви модерни системи за известяване, а не да се разчита кметицата като глашатай да вика реката преля, вълната идва. Това не е известяване.

 

Бойко Борисов: Вижте, все пак става въпрос и за огромни бюджетни средства, които трябва да се излеят и в тази посока. Защото виждате тръгваме по ж.п. линиите, на по 50 години влакове. Язовирите в това състояние, пътищата в това състояние, мостовете. И колко пъти, примерно, мостът на Четвърти километър, на бившия булевард „Ленин”, сега „Цариградско шосе”. Той няма Акт 16. Не дай Боже там да падне и да загинат пак хора всички ще се тюхкаме, но трябват петдесет милиона.

 

Водещ: Тоест?

 

Бойко Борисов: Още на времето, по Тодорживково време няма Акт 16. В края на краищата при наличните състояния на финансите в държавата сега толкова пари има и толкова слагаме и вие виждате къде са.

 

Водещ: Ако не могат да се поддържат да се източат. Не сме длъжни да мрем, заради липсата на пари и заради липсата на синхрон предварителен между властите и да си разнасят преписки. И една пукнатина да няма кой да я оправи от 2006 година.

 

Бойко Борисов: Трябва да ви кажа, че действително трябва много здрава ръка, за да се източат язовирите. Защото сега е буря, сега е наводнение и ни плаши. Лятото ще дойде 40 градуса пек и тогава те ще бъдат животоспасяващи и за населението там и за животните, и за много останали.

 

Водещ: Имате ли ресурс да реагирате допълнително на влошаващата се обстановка. Емо Чолаков е при нас и след малко ще си говорим за времето. Той ми каза, че поне десет години като количество натрупан сняг, а това го виждаме и с просто око, не сме имали. В един момент след студа, който предстои отново да затегне ще започне да се топи. И отново речни корита, язовири микро и макро, значими и не значими, нивото ще се вдигне. А нямаме никаква гаранция, че язовир като „Орешец” вчера също е бил на косъм да повтори язовир „Бисер”. Как ще реагирате в малкото време, което имате сега, пада сняг и започва да се топи?

 

Бойко Борисов: Никой не може срещу природата да вземе такива мерки.

 

Водещ: А, може, речните корита могат да се почистват. Язовирите могат превантивно да се източват. Системи модерни искаме да имаме, а не само в градовете някой да повтаря „Въздушна тревога” да си прави проба на 1 април?

 

Бойко Борисов: Искаме доста неща да се случат в държавата и в инфраструктурата, и едно по едно се случват. За съжаление милиарди излишъци нямаме, за да кажем, че ще вложим един милиард сега, за да оправим язовирите.

 

Водещ: Да се източат след като нямаме гаранция, че са безопасни, да бъдат задължени в някакъв кратък срок да минат на проверка, с подписи, които имат проверка. То за една кола има годишен технически преглед, за един асансьор имаме, а цели язовири ги няма на картата?

 

Бойко Борисов: Те и язовирите имат подписи.

 

Водещ: На хартия само.

 

Бойко Борисов: В случая на хартия. Десетки са случаите, които отиват, искат да налагат санкции, налагат се санкции. През нощта отива собственикът и счупи крана, не могат да го източат и какви ли не безобразия. Но повтарям и в това число...

 

Водещ: Ще минат всички язовири към единна обща шапка, дори и да са 2 700, така ли? Това ли да обобщим като първа мярка?

 

Бойко Борисов: За съжаление вече пот – шест месеца поне не могат да преброят язовирите в България. Има такива, които ги няма на картата. Не се водят никъде, а всъщност ги има там.

 

Водещ: Това е ваша работа, на властите.

 

Бойко Борисов: Това правим.

 

Водещ: Ден на траур ще обявявате ли, което вече ми се струва формално, но така или иначе след всяка трагедия си броим дните на траур?

 

Бойко Борисов: Утре, предполагам.

 

Водещ: Утре, днес ще излезете с решение? След дъжд качулка ли е всичко? Имам предвид дори вашите усилия. Виждаме ги, но качулката е посфактум?

 

Бойко Борисов: Когото има жертви, каквото и да коментираме – безсмислено е.

 

Водещ: Благодаря Ви, лека работа. С очакване за строг контрол и за промени в начина по който се експлоатират, регистрират, преброяват. Каза премиерът, че дори не могат да ги преброят тези, които ги няма на картата водоеми. Благодаря, Бойко Борисов, в пряко включване за усилията на властите в момента. Наистина след дъжд качулка, след като имаме жертви и отново ще имаме по всяка вероятност утре ден на траур.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев