Цветан Цветанов: Промяна в Наказателния кодекс ще бъде направена в най-кратки срокове

Цветан Цветанов
20.02.2012 / 15:26

Промяната в законодателството, свързано с пътните инциденти, ще бъде политически ангажимент и на ПГ на ГЕРБ, който ще бъде взет с ясната политическа воля за промяна. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов на кръгла маса в парламента на тема „Заедно за безопасност на пътя”. Промяната в Наказателния кодекс трябва да бъде направена в най-кратки срокове, посочи Цветанов и допълни, че до 10 дни ще има информация за предприетите действия. Законодателството трябва да бъде по-адекватно във връзка с пътните инциденти, категоричен бе вътрешният министър. ,,През последните 20 години за първи път се прави подобен дебат с участието на пострадалите от пътни произшествия и представители на Парламента, Прокуратурата и Министерство на правосъдието‘‘, подчерта Цветанов. По думите му държавата е длъжна да ограничи последствията за други семейства, защото никой не е застрахован на пътя. Цветан Цветанов благодари на родителите, които не спират да взимат участие в подобни дебати.

 

Според вътрешния министър човек, който е отнел човешки живот и който няма шофьорска книжка трябва да бъде съден с пълната строгост на закона. „Не може на пешеходна пътека, където е бутнат човек, водачът да няма вина или вината му да е измерима с условна присъда”, посочи Цветанов. Той заяви, че ще разговаря с главния прокурор да бъдат предприети мерки за забрана за напускане страната на извършителите на пътнотранспортни произшествия. Цветанов даде да се разбере, че вероятно ще отпадне и възможността при убийство на пътя извършителят и прокуратурата да могат да се споразумяват без близките на жертвата. ,,Ако имахме ефективни присъди на тези, които отнемат човешки живот на пътя, инцидентите щяха да са много по-малко‘‘, категоричен бе Цветан Цветанов. ,,За мен е важно вие как се чувствате и дали усещате подкрепата на държавата‘‘. С тези думи вътрешният министър се обърна към родителите на загиналите деца.

 

В закона за движение по пътищата ще бъде записана промяна, според която шофьорите, убили човек на зебра, няма да могат да се измъкват с условна присъда.

 

Искаме ефективни, а не условни присъди, заявиха родители на загинали по пътищата деца. Майка, чиято дъщеря е загинала на пешеходна пътека, благодари на Цветан Цветанов за помощта, която и е оказал.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев