Общинският съветник Руси Големанов: ГЕРБ е национално отговорна партия

Руси Големанов
21.02.2012 / 13:28

Общинският съветник от ПП ГЕРБ-Сливен Руси Големанов заяви, че със своите колеги е подкрепил бюджета на общината за 2012 година, защото ГЕРБ е национално отговорна партия. По време на вчерашното редовно заседание на местния парламент с 39 гласа „за”, без нито един „против” или „въздържал се” бе приет най-важния финансов документ на общината.

 

„Пълното единодушие не показа съгласие, а беше малко фалшиво. От страна на БСП трябва да гласуват „за” просто защото кмета е избран от тях. Това не го признавам за единодушие. Другата страна прави рекет на кмета по ред причини, разни икономически, и тя гласува „за”. Другите нямат представа защо са в Общинския съвет и те гласуват да не би някой да каже защо гласуват „не”. Докато единствената формация ГЕРБ, тъй като е национално отговорна, и тъй като много дебатира преди това, поддържа бюджета от гледна точка на това, че й е свидна сливенска община, а не заради политически пристрастия или нещо друго. Ние поддържаме бюджета, не защото сме поддръжници на кмета както БСП, а защото трябва да се изпълни това, което е в полза на цялата община”, каза Големанов.

 

Той поясни, че законът оторизира единствено кмета на общината да състави бюджет и да го предложи на Общинския съвет, тъй като имало неразбиране от страна на общински съветници по този въпрос. Според Руси Големанов някои от тях бъркат властта, която законодателя им дава, с други правомощия. „Някой се счита като изпълнител на решенията и това е голяма грешка. Предложиха през месец март кмета да каже дали може да изпълни бюджета. Някой трябва да е Ванга, за да предвиди дали нещо може да се изпълни. Защото може да има форсмажорни обстоятелства, животът се развива динамично и може да има извънредни ситуации, при които бюджета да не се изпълни. Бюджетът на общината е като бюджет на едно семейство. Предвидените приходи може да се окажат по-малко, или повече и да възникнат непредвидени разходи. Ние в никакъв случай не трябва да възприемаме кмета, независимо от каква окраска политическа е той, когато той е предложил бюджет, ние да бъдем против. Ние затова сме „за”. Ще го аплодираме, ако изпълни бюджета, защото е за цялата общественост, а не да го шиканираме и да правим всичко възможно той да не го изпълни. Някой си въобразява, че бюджета е на ОС, което е абсолютно невярно”. Големанов допълни, че ако се разгледат бюджетите на други общини в страната, ще се установи, че някои имат огромни дефицити. Той адмирира направеното от предишното общинско ръководство саниране на учебните заведения ( над 90 процента от тях), защото учениците от Сливен няма да стоят на студено, въпреки, че общината има задължения. В други общини са санирани едва 30 процента от училищата и тепърва трябва да се заделя финансов ресурс за това.

 

„Ако ние след 10 години ги бяхме синирали, нашите ученици щяха да мръзнат през тези десет години, като не ги интересува дали е предвидено в бюджета или не. А сега нашите ученици няма да мръзнат, въпреки, че сливенска община ще има хикс задължения”.

Според Руси Големанов журналистите трябва да задават въпроси защо някой общински съветник говори за задълженията на общината. „Медиите трябва да питат кой задава този въпрос, предубеден ли е, има ли интерес и защо поставя този въпрос и мястото ли е на този човек в системата. Защото това е най-смешното, което виждам - някой казва защо е направено, а той самия го е направил”.

Руси Големанов коментира още изявление на кмета на общината, в което той споменава, че сред задължения на общината е сумата от 5,5 милиона лева от решението на Арбитражния съд. „Значи ли това, че е съгласен с решението на Арбитражния съд? Доколкото аз съм се консултирал, общината задължително трябва да оспори това обстоятелство по следните причини – Върховният касационен съд е единствената инстанция , която може да реши дали качествено и в срок са изпълнени строително-монтажните работи, как са изпълнени, по какъв начин и защо. Ако кметът на общината смята, че ние трябва да платим, на мен ми се струва, че освен, конфликт на интереси, има заинтересованост в големи размери. Ако вие имате да взимате 5 милиона, а аз не обжалвам, колко му е вие да ми дадете три или четири милиона, за да не обжалвам - на мен или на другиго около мен?”. Големанов смята, че общината трябва да се обърне за консултация съм експерти в правото, които да кажат дали да се оспорва това решение. Той коментира и тиражираните в публичното пространство твърдения, че ако общината обжалва, това ще струва на общината около 1 милион и 400 хиляди лева.

 

„Това не е вярно. Много лесно може да се изчисли. Четири процента е държавната такса от претендираната сума. От 5 милиона това са 200 000 лева. Два процента, защото не може да бъде повече - на техния адвокат, ако загубим, и два процента на нашия кандидат, са по 100 000 лева. Става 400 000 лева, а някой говори за милион и 400. Това са фантастики, някой плаши и рекетира. Може да обжалва една от страните. И коя е страната? -Кметът на общината”” допълни Руси Големанов.

Прикачени файлове към новината

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев