Юлиана Колева: Първи юни е евентуалната начална дата на действие на промените в Закона за търговския регистър

Юлиана Колева
29.02.2012 / 10:44

Парламентарната комисия по правни въпроси ще обсъжда днес работен доклад за второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за търговския регистър. Проектът е внесен от Министерски съвет на 30 януари тази година. Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен и член на правната комисия Юлиана Колева заяви, че предложенията за промени произтичат от несвършена работа от страна на Агенцията по вписване и в частност на самия Търговски регистър.

„За да породи действия от началото на тази година по промените, трябваше самата агенция да предизвика изменение на софтуера на Търговския регистър. През лятото имаше много неблагополучия, свързани с електронното устройване на този регистър. Не знам по какви причини, вероятно Министерството на правосъдието в най-скоро време ще излезе със заключение по какви причини, тези промени в софтуера не са направени навреме, закъснели са обществените поръчки за изработката, в резултат на което вместо в началото на годината измененията да започнат да действат, така както бяха предвидени, се оказа, че не могат да тръгнат”, каза Колева. Според нея по-същественото е, че вписването на чуждестранните търговци също не може да стартира, така както е обещано пред Европейската комисия и вписано в указанията за работа на търговския регистър.

„Това в момента налага спешно внасяне на изменения, което за нас е крайно неприятно, но така или иначе при създалата се ситуация е по-добър вариант, отколкото да стоим и да чакаме електронните специалисти, които вече са избрани при обществена поръчка, да си свършат работата. Имаме разговори и консултации с експерти, които сочат 1 юни като евентуална възможна дата, за да бъдат тези промени реални, а не само по закон. Така че първото нещо, което правим с този закон в момента, е да променим началната дата на действие на промените, които бяха внесени в предходната година. Това не се случва за първи път за съжаление в администрацията и е крайно време тези управленски нива, които по този начин работят, да бъдат принудени да започнат да си вършат работата както трябва. Иначе каквото и да правим като законодателство, когато няма кой да го прилага, се стига до това положение”, допълни Колева.

Прикачени файлове към новината

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев