Бойко Борисов: Всички, които са взели бонуси да ги върнат

Бойко Борисов
29.02.2012 / 14:39

Министри, заместник-министри, началници на политически кабинети, областни управители и заместник-областни управители трябва да върнат взетите бонуси до петък. Това заяви пред министрите в началото на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов. По думите на Борисов ще има структурни промени, ако длъжностните лица не върнат бонусите или не ги дарят за болни деца. ,,Ако е заместник-министър, ще го уволня, ако е началник на политически кабинет и не е уволнен от съответния министър, ще бъде сменен министърът’’, категоричен бе премиерът. Борисов призова предишния кабинет, които са взели в пъти повече бонуси да ги дарят или върнат.

 

В същото време зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова заяви, че ГЕРБ ще приеме предложените промени в Закона за администрацията и в Закона за държавния служител. Предлагаме възнагражденията за държавните служители да бъдат с два вида характер – постоянни и непостоянни, поясни Фидосова. Тя допълни, че брутната заплата се заменя с нов термин, който е основна заплата, и допълнителни възнаграждения с постоянен характер. ,,С постоянен характер ще са тези възнаграждения за привличане и задържане на служителите, за изпълнение на длъжности с особено важно значение, за администрацията и други’’, посочи зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ. По думите на Фидосова допълнителните възнаграждения с непостоянен характер са тези за нощен труд, за извънреден труд и 3 нови критерия – допълнителни възнаграждение за времето на разположение на работодателя, за постигнати резултати и за изключителни постижения. Възнагражденията за прослужено време ще бъдат премахнати, категорична бе Искра Фидосова. Според нея новия начин на формиране на работната заплата и на оценяване ще дадат възможност служителите, които работят по-добре, да получат по-добро възнаграждение, но то трябва да бъде ограничено като максимум - в рамките на 30%. Правилно е нареждането на премиера Бойко Борисов да бъдат върнати всички бонуси, коментира Фидосова. Според нея ръководителите на ведомства – министри, зам.-министри, областни управители, началници на политически кабинети, не трябва да получават никакви бонуси.

 

По сметки на финансовия министър Симеон Дянков в специална сметка на финансовото министерство в бюджета трябва да постъпят около 100 хил. лв. от бонуси, ако ги върнат всички онези, които искат да спазят разпореждането на премиера. Такава била сумата на раздаваните допълнителни материални стимули за 2010, а сметките за 2011 в момента се правели. Според прогнозата на Дянков става въпрос за не повече от 12-13 висши чиновници, сред които зам.-министри и началник-кабинети, които ще връщат пари.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев