Диан Червенкондев: Трябва да има реални сметки за потреблението на топлоенергия

Диан Червенкондев
01.03.2012 / 10:32

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Диан Червенкондев заяви в интервю за БНТ, че гражданите трябва да имат прозрачни сметки, които да показват реалното потребление на топлоенергия. Това е тема, поставена вчера на среща в икономическата комисия в парламента с топлофикационните дружества от цялата страна. Червенкондев, който е член на тази комисия, заяви, че ако има нужда от прецизиране и корекции на законови текстове, те ще бъдат направени. „И в момента в НК има текстове, които забраняват и криминализират кражбата на топло и електроенергия и трябва да се работи в тази посока, защото не трябва едни хора, които са част от етажната собственост, да живеят на гърба на другите. Нормално е всеки да плаща това, което наистина потребява. Това, което ние предлагаме и което беше тема на изслужването в икономическата комисия е, че трябва да имаме прозрачни сметки, които да показват нашето реално потребление, сметки, които да идват всеки месец. Има нужда от корекции и прецизиране на текстовете. Което трябва да бъде променено в закона, ще бъде променено. Затова направихме такова изслушване с широка представителност. Чуха се много добри предложения, които дават конкретни решения по този въпрос - да бъде криминализирано, или да има сериозни финансови санкции към тези, които злоупотребяват с доверието на топлофикация и своите съседи. От Федерацията на потребителите ни представиха едно решение – да има надеждни пломбиращи стикери, които ще бъдат с холограмен знак, евтини са и в случай, че бъдат нарушени, ще се плаща на максималната мощност за всеки един апартамент”, каза депутатът.

Той заяви, че цената на парното е обвързана с цената на основния източник – газта. Червенкондев припомни, че е правителството на ГЕРБ е заварило подписан договор от предишните управляващи, според който цената на газта не поевтинява, а се увеличава и се е увеличила с над 30 процента.

„Това е така, тъй като изпълняваме един договор, подписан от предното правителство. Тогава България щеше да плаща една много евтина цена на газта, обаче г-н Овчаров не е бил съгласен с тази тема, или съответно управлението на г-н Станишев, и в преговорите с Газпром вместо да намалим цената на газта, ние я увеличаваме. Още с встъпването в длъжност на правителството на ГЕРБ успяхме да свалим цената на газта с около 5 процента с директни преговори с руската страна, така че цената на газта падна без обвързващи дългосрочни клаузи. Сега нещата отиват към допълнително намаляване на газта. Щом цената на газта падне, естествено, че и цената на парното ще падне. Пак казвам - през 2009 година министър Трайков, управлението на г-н Борисов, намали цената на газта по сключен от предното правителство договор с 5 процента, а в момента коментираме намаление на цената с още от 5 до 10 процента”, допълни Диан Червенкондев.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев