Юлиана Колева за промените в Закона за държавния служител

Юлиана Колева
09.03.2012 / 14:26

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен и член на Парламентарната правна комисия Юлиана Колева заяви пред Нова ТВ, че твърденията за премахване на трудовия стаж като фактор в заплащането не са обективни. „Нашата група не може да възприеме тезата, че клас прослужено време е един справедлив начин за допълнително заплащане на труда, защото чиновник, който стои и работи на принципа, че една работа може да се свърши и утре и получава заплата само защото стои. Служителите минават степени. С преминаване на по-висока степен, възнаграждението им се повишава. За да премине в по-високо ниво, служителят трябва да има трудов стаж, така че това, което се говори, че трудовия стаж се елиминира като фактор в заплащането, не е обективно. Има се предвид и професионалния опит”, каза Колева, коментирайки приетите на първо четене промени в Закона за държавния служител.

Тя бе категорична, че с предложените промени се слага таван на бонусите и допълнителното възнаграждение трябва да е не повече от 30 на сто от заплатата, която получава служителя.

„Въпросът с получаването на бонуси с различен размер за отделните служители ще бъде решен с определянето на ясни правила, които за разлика от досегашното законодателство, сега ще бъдат транспонирани в самия закон. Основната рамка на допълнителните възнаграждения, обективните критерии, по които ще се получават тези допълнителни възнаграждения, ще бъдат част от закона, а не от подзаконовите нормативни актове. Освен това ще бъде един единствен закон и няма как всяко звено от администрацията да си прави собствено ценообразуване на труда. Този закон отменя разпоредбите на други закони”, допълни Колева. Според нея критериите за определяне на това кой да получава допълнително материално стимулиране трябва да бъдат заложени максимално обективно и да бъдат вписани в закона.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев