Десислава Танева: Основните въпроси на земеделските производители към ресорната парламентарна комисия, са свързани със субсидирането

Десислава Танева
09.03.2012 / 15:54

Десислава Танева, председател на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание в интервю за предаването „Време за земеделие” на Радио „Фокус”

 

 

Водещ: Наш гост в предаването „Време за земеделие” днес е депутатът от ГЕРБ Десислава Танева, председател на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание. С нея ще разговаряме за взаимодействието между депутатите от комисията и земеделските производители в страната. Какви въпроси най-често поставят пред вас стопаните, госпожо Танева?

 

Десислава Танева: Аз имам редовно срещи със земеделските производители в Сливенска област. Доброто на земеделските производители е, че са относително добре организирани в браншови организации. Винаги съм казвала, че това е много положително. Имат изградена структура. Становищата, които поставят, по принцип са съгласувани с техните членове. Това, което ми прави впечатление е, че темите и въпросите, които земеделските стопани поставят пред депутатите по райони, винаги са свързани с ежедневието в земеделието и с администрирането на подпомагането и подкрепата на земеделските производители в страната. А именно очертаванията; сроковете; актуалния слой по, който се чертае и са допустими плащанията за подпомагане; Програмата за развитие на селските райони; мерките, които се отварят, сроковете, в които ще може да се кандидатства; бюджетите по отделните мерки; нивата на плащане – ежедневните текущи проблеми. И много често проблемите, които възникват за решаване при земеделските производители обикновено са свързани със, за мен неутежнено, но за част от земеделските производители по-утежнено администриране, непознаването на нормативната уредба, изпускането на срокове, непознаването на критериите, условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да бъде допуснат съответния земеделски производител за подпомагане и да бъдат платени сумите; оттам –нататък съответно сроковете, в които трябва да се получи плащане, разбира се винаги има по-добри очаквания. Това са основните проблеми, които се поставят. За съжаление мога да отбележа, че темите, свързани с дебата за Общата селскостопанска политика след 2014 година или новия програмен период предизвикват значително по-малък интерес. А ние за да имаме по-добро ежедневие един ден, за него трябва да мислим по-отрано. Но сякаш винаги сме вглъбени в проблема на днешния ден.

Водещ: А по какъв начин народните представители от Комисията по земеделие могат да бъдат полезни на селскостопанските производители в тяхната работа, в тяхната дейност? По какъв начин им помагате, когато търсят от вас подкрепа и съдействие ?

 

Десислава Танева: Аз мога да говоря за случаите, които съм имала. Това, с което можем да им помогнем и което най-често се случва с мен в приемните дни, в които се срещам със земеделските производители – това е обяснението и разяснението. Обикновено проблемите, които земеделските производители имат са заради непълното познаване на нормативната уредба и в по-голямата част от случаите обясняваме и разясняваме нормативната уредба. Освен това ние имаме по-лесен достъп до информация от съответните институции – от Министерството на земеделието и храните и неговите агенции, което улеснява стопаните в информираността. Третият аспект на взаимодействие, който за мен е най- важния – това е установяването на принципни проблеми, които ние като народни представители и като законодатели можем да решаваме, чрез промени в законодателството. Всеки закон, който е разглеждан в нашата комисия по земеделието и горите, винаги преди това е бил предмет на много широка обществена дискусия и сме се съобразявали винаги с мнението на бранша и земеделските производители, дотолкова доколкото разбира се не противоречи на целите, за които е подложен на дебат съответния законопроект и предложен за приемане.

 

Водещ: Като заговорихте за работата на комисията, върху какво е фокусирана в момента дейността на земеделската комисия в парламента ?

 

Десислава Танева: Приехме изцяло новия Закон за виното и спиртните напитки. Искам накратко да допълня, че приемането на този закон едно, че облекчава административно всички участници на този пазар, реципира регламентите, които са акатуални в българското законодателство, установява режим на производители на грозде и вина по начин, по който следва да повишим конкурентноспособността си като винопроизводители. Този закон също бе приет след много широка обществена дискусия. Аз съм народен представител от Сливен, имах предложения от местните, от регионалните лозаро-винарски камари и в комисията експертната група, която работи по закона се съобрази в максимална степен с предложенията на бранша и законът претърпя наистина много допълнения, за което пък бяхме атакувани от опозицията. Но аз мисля, че постигнахме един обществен консенсус по този законопроект и се надявам той да постигне целта си – ние да станем по-конкуретнноспособни и като износители и с по-качествена продукция. Това, което ни очаква и което имаме като план за работа до Великден, е да приемем в комисията на второ четене Закона за допълнение и изменение на Закона за тютюневите изделия. Днес е последния срок, в който по процедура могат да бъдат правени предложения между първо и второ четене от народни представители, тъй като законопроектът е по-кратък, се надявам другата сряда или другата семица да го гледаме на второ четене и в пленарна зала.

С огромен обществен интерес се очаква приемането на второ четене на Закона за изменение и допълнение на Закона за горите, по който изтече по процедурата срокът за допълнителни предложения между първо и второ четене от народни представители. Експертната група към Комисията по земеделие и гори ще започне работата за прецизирането им. Това са основните, най-важните и най-дискутирани законопроекит, по които ние ще работим във времето до следващата пленарна сесия, тоест до Великден.

 

Водещ: Темата, която като че ли в момента най-много вълнува земеделските производители в България, това са щетие, които продължилата дълго зима и много ниските температури нанесоха на земеделските култури. Този въпрос поставя ли се пред вас, ще бъде ли обсъден в комисията, защото всички очакват да получат компенсации за частично или напълно пропаднали площи ?

 

Десислава Танева: Да, във вторник в Пловдив открихме Мждународната селскостопанска изложба „Агра 2012”. Имаше кръгла маса, организирана от Националната асоциация на зърнопроизводителите в България, на която присъствахме аз, министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, на тази кръгла маса тези въпроси бяха зададени и беше отговорено, че са сформирани комисиите, ще се направят огледи и след установяване на щетите ще бъде пусната заповед за компенсиране на щетите и затова земеделските производители са изрично информирани.

 

Водещ: Можем ли да търсим от Европейския съюз подкрепа за подпомагане на тези стопани, които имат частично или напълно пропаднали площи ?

 

Десислава Танева: Всичко, което е регламентирано като държавна помощ и като помощи от ЕС, ще бъде използвано. Има специален такъв регламент, така че е въпрос наистина на оценяване на щетите.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев